Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNA-koblet til ransvåpenet

En bartender (24) DNA-knyttes til ransvåpenet i Munch-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revolveren ble funnet i bagasjerommet på fluktbilen som Munch-ranerne satte igjen ved Sinsen tennisklubb 22. august 2004. I måneder har ekspertene forsøkt å framskaffe en fullverdig DNA-profil av biologisk materiale som ble funnet på revolvermunningen. Resultatene er oppsiktsvekkende: I en ny rapport knyttes en bartender til våpenet. Ekspertene sier det er en «mulig overensstemmelse» mellom 24-åringens DNA-profil og materialet som ble funnet på munningen. 24-åringen er ikke blant de seks tiltalte. Han er dessuten mørkhudet - og ingen vitner har sagt at de har sett en mørkhudet person.

Nå er mannen avhørt som mistenkt i saken, og må vitne i Oslo tingrett. For seks dager siden ble han dømt for ulovlig oppbevaring av en pistol og ei hagle.

Sonet med Hoen
Bartenderen ble avhørt av politiet tirsdag. Han forklarer at han ikke har kjennskap til ransvåpenet, og at han heller ikke kjenner til hvordan hans DNA eventuelt er avsatt på revolverens munning. Politiet har ikke grunn til å tro at han deltok i ranet. Bartenderen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Han forklarer til politiet at han har hilst på Munch-tiltalte Petter Tharaldsen, og at han har sonet sammen med tiltalte Bjørn Hoen. Han har også sonet sammen med en annen kjent person i ransmiljøet. Denne mannen har vært etterforsket i Munch-saken, ettersom politiet mener han kan være personen som kan ha transportert «Skrik» og «Madonna» i en varebil etter at ranerne forlot fluktbilen ved tennisanlegget på Sinsen. Etter det Dagbladet får opplyst, er et bilde av mannen i en varebil en del av saksdokumentene.

Må vitne
Advokat John Arild Aasen sier at bartenderen blir stevnet som vitne i Munch-rettssaken.

-  De nye opplysningene er meget interessante, fordi de kan peke på andre gjerningsmenn enn de politiet mener står bak, sier Aasen. Politiet mener Bjørn Hoen har hatt kontroll på våpenet før ranet. Advokat Morten Furuholmen, som representerer Hoen, mener også det nye DNA-funnet er interessant. -  For meg er dette opplysninger som ikke går i påtalemyndighetens favør, og et helt annet resultat enn de åpenbart forventet, sier Furuholmen.

Dømt i tingretten
-  Dette underbygger også at etterretteligheten på diverse spaningsrapporter er uholdbare i forhold til å trekke sikre slutninger. Det at min klient skulle hatt kontroll på våpenet, kan ikke være riktig, fortsetter Furuholmen. Bartenderen ble for seks dager siden dømt til 21 dagers fengsel i Oslo tingrett. 3. september 2004, bare 12 dager etter Munch-ranet, aksjonerte politiet mot mannens leilighet på Oslos østkant. I en loftsbod fant politiet en pistol, ei hagle og ammunisjon. Ifølge egen forklaring hadde han ikke noe spesielt formål med våpenkjøpene. Dommen inkluderer kjøring uten førerkort og oppbevaring av små gram hasj og marihuana. På bakgrunn av at Oslo-politiet har brukt et og et halvt år på å få pådømt saken, har 24-åringen fått strafferabatt. 22. november 2005 ble han i Nedre Romerike tingrett dømt til 90 dagers fengsel for grovt tyveri, hvorav halvparten ble gjort betinget. Bartenderens bror (22) ble i november i fjor frifunnet for et ran av en pengetransport.

HUSET: Ransvåpenet ble stjålet fra dette huset i Sarpsborg vinteren 2004.
FLUKTBILEN: Fluktbilen, en Audi S4, ble etterlatt ved Sinsen tennisklubb. I bilen fant politiet ransvåpenet.
RANET: En person kan nå knyttes til ransvåpenet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling