DNA-kodet for oppgaven

Våt snø laver ned fra tidlig morgenstund. Det er kladdeføre og nedslående meningsmålinger. Men Jens - Ap's store og varmende sol - enser verken nedbør, motbør eller CO{-2}-utslipp, skriver Dagbladets Stein Aabø . Han fulgte vår nye statsminister første dag i ny jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er allerede omringet av journalister med mikrofon og fjernsynskamera klokka 07.42 utenfor sin horisontaldelte, rødbeisede tomannsbolig i Krokusveien 6 på Nordberg, et ærverdig gammelt lektorstrøk, med boligpriser i Norges-toppen. Vi er ikke bedt inn i dag.

Han står ute med sitt nyklipte hår, med ørsmå grå hårstrå i de mørke tinningene, og turnerer de mest forskjelligartede spørsmål på en like suveren måte, enten de er tunge eller lette.

  • TYPE TUNGT:

Hva synes han om å våkne til 30,2 prosent på gallupen i morgentimene før han overtar sitt lovede land?

Han svarer at det alltid er hyggeligere med gode meningsmålinger enn dårligere, at han har vært forberedt på dette, men at det kanskje var like godt med en kalddusj første dag når alle vet at regjeringen har en lang marsj foran seg.

  • TYPE LETT:

Hvilken dress han har?

Nei, det vet han ikke. Da må han begynne å kikke inni. Det er dessuten sånne spørsmål som Are Kalvø nettopp har harselert med i et radiokåseri om forholdet mellom politikere og journalister. For øvrig et godt kåseri, sier Stoltenberg.

Men nå må han dra for å rekke et møte i Ap's sentralstyre, landsstyre og stortingsgruppe klokka 08.30. Der møter til sammen 190 opprømte og forventningsfulle Ap-folk, i forskjellig kledning. Vi tror en stund at de i dress er de som har blitt statsråder, men ser at minst to av dem har kamuflert seg med hverdagsantrekk.

Stortinget er fullt av folk. Overalt støter vi på Stortingets sikkerhetstjeneste - som vi spøker med - pluss en og annen diskré herre fra Politiets overvåkingstjeneste, som vi ikke spøker med. Overalt kolliderer vi med fjernsynsteam og snubler i ledninger.

Dagsrevyens Knut Magnus Berge får tak i statsrådslista, ti minutter før kongen. Han er først og forlanger å komme på lufta med et høylytt «for faen» - som går på lufta.

På slottsplassen leser Jens opp den samme lista over regjeringsmedlemmer, mens våte snøflak fortsetter å dale ned i hans mørke lugg.

Bondeviks kone, Bjørg, er på vei oppover Slottsbakken for å overvære sin manns avskjed som regjeringssjef. Vi prater uformelt om været. Hun kommenterer det slik:

- Noen sa til meg at det er himmelen som gråter.

Selv virker hun avslappet og smilende, og gir sitt første offisielle intervju til fjernsyn noensinne, for nå er hennes tid som statsministerfrue over.

Men hva med den nye statsministerfruen, Ingrid Schulerud (40) - byråsjef i UD - som ennå ikke har gitt sitt første intervju, og som nå er trukket inn i noe hun neppe så for seg da hun falt for sin unge Jens på Oslo Katedralskole for 24 år siden.

Har Jens noen kontrakt med henne om livet i heimen og omsorgen for barna som går i barneskolen? Spør jeg, når jeg etter ti timers jakt får statsministeren fem minutter for meg selv.

- Hvordan jeg har drøftet det med min kone, er en privatsak. Jeg er klar over at det blir krevende å kombinere familie og jobb sammenliknet med hvordan jeg har det i dag. Hvor krevende det blir, vet jeg ikke fullt ut før jeg har prøvd. Men man må sette noen grenser selv.

- Jeg tror jeg blir en bedre statsminister hvis jeg er et lykkelig menneske, og hvis jeg tar litt vare på meg selv. Selv om jeg ikke hadde hatt barn, ville jeg satt grenser, for å få tid til å tenke, leve livet, til å utvikle meg som menneske. Jeg satte grenser da jeg var finansminister, og følte at jeg fikk viktige rom som jeg kunne bruke for meg selv og familien. Det betyr at det ikke blir så mye tid til annet enn familie og jobb. Men det er valg jeg gjør frivillig.

- Du har jo en raus og barnekjær far?

- Ja, både Thorvald og Karin er glade i barn og er gode barnevakter. Dessuten har Thorvald seks års forsømt barnevaktsitting fra den perioden han var i Bosnia og København. Han er innforstått med at han har svært mye å ta igjen. Hvis hans barnevaktsitting skal komme opp på et gjennomsnittsnivå, må han delta ganske intenst, sier sosialøkonomen.

- Jeg vet at Thorvald gleder seg til det, føyer Jens til, fornøyd over å ha vært tilgjengelig for Dagbladet. Han har dokumentert det han sa på pressekonferansen:

- Jeg er en inkluderende, åpen og tilgjengelig person!

Det sier han etter en dag hvor partifeller i alle aldrer nærmest er kommandert ut på slottsplassen for å dele ut partifinansierte roser, og hvor folkemengden, som skulle hylle ham, for øvrig består av sinte gasskraftverkmotstandere. Ungpiker med påskriften «Søte-Jens» på sine plakater er i mindretall, mens de miljøbevisste som roper «Stygge-Jens» er i dundrende flertall.

Og hva været angår. Det blir nok bedre straks Jens får bygd kraftverkene sine, for da øker drivhuseffekten og temperaturen, sier vonbrotne, avtroppende statssekretærer i Bondeviks regime.

Men han er sta, Jens. Det har han fra sin mor. Og jovial. Det har han fra sin far. Og avvæpnende. Det har han fra hele familien. Han står beinhardt på at gasskraftverkene er miljøvennlige. Ellers hadde han ikke blitt statsminister. Og han nekter plent å si om han noen gang i sin viltre ungdom har røykt hasj. Det hadde aldri gått i USA. Og han klarer på et mystisk vis å forklare hvorfor situasjonen for Ap i Stortinget nå er annerledes enn da Jagland overlot makta til Bondevik. Og han slipper unna med det. Vi er i nærheten av selve DNA-koden.

Han er som genmanipulert for oppgaven.

stein.aabo@dagbladet.no

Dagbladets Stein Aabø mener Stoltenberg er som genmanipulert for statsministervervet.