<b>FUNNET HER: </b> Tina Jørgensen ble funnet i kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
<b>FUNNET HER: </b> Tina Jørgensen ble funnet i kummen på parkeringsplassen utenfor Bore Kirke i Rogaland. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

DNA-prøve i Tina-saken kan ikke knyttes til noen av de siktede

Politiet har fått svar på analyse av hårstrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag informerte politiet i Sør-Vest politidistrikt at Tina-saken er ferdig etterforsket, og at politiets innstilling i saken er oversendt Rogaland statsadvokatembeter.

Tina Jørgensen. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX
Tina Jørgensen. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX Vis mer

Politiadvokat Herdis C. Traa vil ikke si om politiet vil tiltale én eller flere av de fire mennene som i fjor ble siktet for drapet på Tina Jørgensen, eller om saken vil bli henlagt.

De fire mennene ble siktet i saken i september i fjor etter at en tipser overleverte et lydopptak til politiet.

Der forteller en nå 37 år gammel mann at han og de tre andre var under bybrua i Stavanger natta Tina ble drept, og utpeker en annen 37-åring som drapsmannen. Lydopptakmannen står ved sin forklaring, mens de tre andre nekter tilknytning til saken.

Svar fra Østerrike

Etter pågripelsen har det foregått en omfattende etterforskning av det 16 år gamle drapet på 20 år gamle Tina. Noe av det siste politiet tok med i sin etterforskning, var et svar på en DNA-analyse fra Østerrike.

I desember i fjor sendte politiet inn et hårstrå de hadde hatt liggende til analyse til Folkehelseinstituttet. Dette hårstrået ble så sendt inn til analyse i Østerrike.

- Vi fikk tilbake resultatet på denne prøven i forrige uke, sier Traa til Dagbladet, som ikke ønsker å opplyse hvor hårstrået ble funnet.

Dagbladet erfarer at analyseresultatet av hårstrået knyttet opp mot Tina, viser at hårstrået ikke kan knyttes til noen av de fire mennene som er siktet i saken, men til Tina selv eller noen i hennes nærstående familie. Politiet ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

- Vi har undersøkt alt som kan gi oss en eller annen pekepinn i denne saken, sier Traa.

- Ekstremt lang tid

Etterforskningen av saken har blitt kritisert for å ha tatt lang tid, noe som har vært en stor belastning for de fire siktede mennene.

- Klienten min er fornøyd med at saken nå går mot en avslutning. Det er helt ekstremt hvor lang tid dette har tatt. Han kunne like gjerne sittet i fengsel, med den belastningen det innebærer å høre gang på gang at siktelsen står ved lag, sier Olav Sylte, som forsvarer 39-åringen i saken.

- På vegne av er jeg lettet over at politiet omsider har fått sluttført etterforskningen, og sendt avgårde en innstilling. Jeg forventer at politiet foreslår at saken henlegges når det gjelder min klient. Han har hele tida vært klar på at han ikke har noe som helst å gjøre med det som har tilstøtt Tina. Denne prosessen har vært, og er en enorm belastning for min klient.

- Det er opp til overordnet påtalemyndighet å avgjøre påtalespørsmålet i Tina-saken. Inntil statsadvokatens avgjørelse foreligger ønsker jeg ikke å kommentere saken, skriver Odd Rune Torstrup i en e-post til Dagbladet. Han forsvarer den 37 år gamle «lydopptakmannen».

Trond Wåland, som også forsvarer en 37-åring, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Drapet på Tina

24. september 2000 forsvant 20 år gamle Tina Jørgensen sporløst etter å ha tilbrakt kvelden på byen sammen med kjæresten.

En drøy måned senere ble liket ved en tilfeldighet funnet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren. Obduksjonen viser at hun ble slått i hjel, skriver NTB.