- DNA-prøven bekrefter at det var bin Laden

Amerikanske myndigheter har fått gjennomført DNA-testen av bin Ladens lik.

SLAPP «BOMBEN»:  USAs president Barack Obama under talen der han kunne fortelle at amerikanske spesialstyrker har tatt livet av Osama bin Laden. Foto: REUTERS/Jason Reed
SLAPP «BOMBEN»: USAs president Barack Obama under talen der han kunne fortelle at amerikanske spesialstyrker har tatt livet av Osama bin Laden. Foto: REUTERS/Jason Reed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nyheten om at Osama bin Laden er blitt drept av amerikanske spesialstyrker slo ned som en bombe i natt norsk tid. Flere ganger tidligere er det blitt meldt at bin Laden er død, men i natt kom det fra aller høyeste hold, den amerikanske presidenten.

Men konspirasjonsteoriene rundt bin Laden kommer til å leve videre.

Det ble først meldt at en DNA-test var gjennomført, og at denne matcher DNA-et til bin Ladens søster. Dette ble senere trukket tilbake, men i 17-tiden norsk tid bekrefter Det hvite hus at DNA-et fra liket matcher søsterens DNA.

DNA-testen skal ha vist at DNA-et fra liket stemte 99,9 prosent overrens med DNA-et til terrorlederens søster.

«Helt sikkert» En tjenestemann hevder også overfor CNN at det finnes fotografier av liket, med et kulehull på siden av hodet, som «uten tvil » bekrefter at det faktisk dreier seg om liket etter al-Qaida-lederen.

Amerikanske myndigheter har ennå ikke bestemt seg for om disse bildene skal offentliggjøres, og i så fall på hvilken måte dette vil skje.

En kilde i etterretningstjenesten sier til CNN at myndighetene brukte flere teknikker for å bekrefte at det var bin Laden som ble drept. Det ble blant annet brukt avansert ansiktgjenkjennelsesteknologi, påpeker kilden.

Totalt var det fem personer som ble drept i operasjonen. En av dem var bin Ladens sønn, mens en annen var en kvinne som ble brukt som menneskelig skjold, hevder amerikanske myndigheter.

Mange teorier Men under ett døgn etter at Obama slapp nyheten, flommer nettet over av konspirasjonsteorier. Og de som sysler med nettopp slikt, fikk bensin å helle på bålet da et bilde som skulle være av liket, viste seg å være forfalsket. Dette bildet ble blant annet brukt av Dagbladet og stammet fra pakistansk TV.

Også det at liket nesten umiddelbart ble gravlagt til sjøs, har vært med på å skape grobunn for konspirasjonsteoriene, påpeker Sky News. Dette skal ha blitt gjort i tråd med islamsk tradisjon, som sier at lik må begraves i løpet av 24 timer.

Ifølge en tjenestemann skal USA først ha forsøkt å finne et land som ville ta imot liket, men land som Saudi-Arabia skal ha sagt nei til dette. Islamsk tradisjon åpner også for begravelser til sjøs dersom det er grunn til å tro at en eventuell grav vil bli plyndret.

Så gjenstår det å se hvordan USA vil bevise at de har tatt rett mann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer