DNA-prøver til Østerrike

Nær 40 DNA-prøver er samlet inn for sammenligning med hår som ble funnet på Birgitte Tengs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Neste mandag sender Haugaland og Sunnhordland politidistrikt en politibetjent til Innsbruck i Østerrike. Politibetjenten har med seg DNA-prøver fra nær 40 menn, blant dem fetteren til Birgitte Tengs. Laboratoriet ved universitetet i Innsbruck skal sammenligne prøvene med fem hårstrå som ble funnet på den døde 17-åringen.

- Vi har ikke fått noe tidsperspektiv på hvor lang tid laboratoriet trenger på arbeidet, men det kan nok ta en til to måneder, sier politiadvokat Thor Buberg til NTB. Han leder den nyåpnede drapsetterforskningen.

Det ble funnet flere hår på Birgitte Tengs da hun ble funnet død på Gamle Sundsveg på Karmøy 6. mai 1995. Fem av hårene er ikke 17-åringens egne hår, og DNA-testen fra Østerrike viser at de tilhører fem forskjellige personer. Minst ett av hårene ble funnet i Birgittes knyttede og blodige hånd. Det er stor sannsynlighet for at hårene i hånden hennes kan ha kommet fra en drapsmann.

Dersom laboratoriet i Østerrike finner samme DNA blant de prøvene som nå er på vei, er dette likevel ikke nok til å utpeke en drapsmann. I så fall må politiet i Haugesund supplere med taktisk etterforskning.

Birgittes fetter er blant mennene som har levert DNA-prøve til politiet. Han ble frikjent for drapet på sin kusine i Gulating lagmannsrett i 1998. Hans forsvarere har i flere år påpekt at hårfunn på den døde 17-åringen ikke har blitt undersøkt grundig nok.

Blant DNA-prøvene som sendes til Østerrike, er blodprøver fra en nå avdød mann. Forsvarerne til Birgittes fetter mener at denne Karmøy-mannen aldri har blitt sjekket ut av saken.

(NTB)