LØSLATES I DAG:  Michael Morton (i midten) blir i dag løslatt etter 25 år i fengsel for drapet på kona. Her er Morton avbildet sammen med sine foreldre da de besøkte ham i fengselet. Foto: The Innocence Project
LØSLATES I DAG: Michael Morton (i midten) blir i dag løslatt etter 25 år i fengsel for drapet på kona. Her er Morton avbildet sammen med sine foreldre da de besøkte ham i fengselet. Foto: The Innocence ProjectVis mer

DNA renvasker drapsdømt mann etter 25 år

Michael Morton er nå en fri mann etter at DNA-tester har bevist at det var en annen mann som drepte kona hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha sittet nesten 25 år i fengsel i Texas for drapet på kona er Michael Morton nå en fri mann, melder nyhetsbyrået AP.

Påtalemyndigheten har holdt fast ved at Morton drepte kona i sinne etter at hun nektet å ha sex med ham etter et middagsselskap i forbindelse med hans 32-årsdag. 

Selv har han hele veien hevdet at han er uskyldig. Da saken kom opp for retten i 1987, sa Morton at det måtte ha vært en inntrenger som drepte kona etter at han forlot henne og deres tre år gamle sønn for å dra på jobb. 

Mulig seriemorder DNA-tester utført på et hodeplagg avdekket blodspor fra en gjerningsperson som er dømt i en rekke stater i USA. Identiteten til denne personen er så langt ikke offentliggjort. 

Nina Morrison i The Innocence project, som jobber for renvaske uskyldig dømte, sier denne formen for DNA-tester ikke var tilgjengelig i 1987. Den samme DNA-testen knytter den ukjente personen til et liknende drap i 1988. Da var allerede Morton bak lås og slå.

Etterforskere undersøker nå om denne mannen kan være en seriemorder som opererte i Austin-området på 80-tallet. 

Det store spørsmålet nå vil være påtalemyndighetens rolle i saken. Morrison hevder aktoratet og etterforskerne holdt tilbake bevis i seks tilfeller - bevis som kunne ha renvasket Morton. 

Kredittkort brukt to dager etter drapet Morton selv opplyste den gang at inntrengeren hadde stjålet konas veske. Blant bevisene Mortons forsvarer ikke fikk tilgang til var informasjon om at konas kredittkort ble brukt to dager etter at hun var drept, og at det ble hevet sjekker i hennes navn ni dager seinere. 

- Jeg ønsker å vite hvordan en død person kan bruke sitt eget kredittkort og heve sjekker, sier Barry Sheck i The Innocence Project. 

Organisasjonen hevder også at statsadvokat John Bradley har holdt tilbake andre bevis som kunne ha styrket Mortons sak. Bevisene inkluderer et politiavhør av sønnen til Morton hvor han sier angriperen ikke var hans far. 

Debatt om rettsmedisinske prøver Morton er forventet å bli løslatt i dag. Advokaten hans, John Raley, sier at Morton er overlykkelig. 

- Han har aldri holdt en mobiltelefon i sin hånd. Reagan var president da han ble satt inn, så det kommer til å ta tid å tilpasse seg, sier Raley. 

Saken vil trolig skape ytterligere debatt om en sak fra 2004, hvor Cameron Todd Willingham ble henrettet for å ha tatt livet av sine tre barn i en mordbrann. Eksperter har i etterkant konludert med at de rettsmedisinske prøvene var feil. 

En rapport som viste det samme skal ha blitt oversendt til statsadvokat John Bradleys kontor under ankesaken til Willingham. Bradley var også blant kandidatene til å bli direktør for det rettsmedisinske instituttet i distriktet, men han ble fratatt sitt kandidatur etter å ha sagt til pressen at Willingham var «et skyldig monster».

VANT SAKEN.  Michael Mortons advokatteam snakker med pressen etter at ble kunngjort at Morton blir løslatt etter 25 år i fengsel. Retten besluttet at Morton var uskyldig dømt for drapet på kona. Fra venstre: John Raley, Nina Morrison, Gerald Goldstein og Barry Scheck. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman/Jay Janner/Scanpix
VANT SAKEN. Michael Mortons advokatteam snakker med pressen etter at ble kunngjort at Morton blir løslatt etter 25 år i fengsel. Retten besluttet at Morton var uskyldig dømt for drapet på kona. Fra venstre: John Raley, Nina Morrison, Gerald Goldstein og Barry Scheck. Foto: AP Photo/Austin American-Statesman/Jay Janner/Scanpix Vis mer