DNA-spor kan være ødelagt

KRISTIANSAND (Dagbladet): Viktige DNA-bevis kan ha blitt ødelagt fordi politiets åstedsgranskere ikke fant noen tegn til seksuelt misbruk på de to småjentene som 19. mai i fjor ble drept i Baneheia i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først under obduksjonen ble det oppdaget at begge jentene var blitt sexmisbrukt. Åstedsgranskerne kan ha blitt lurt av at morderne delvis hadde kledd på sine ofre før de omhyggelig ble gjemt under kvister og busker.

Det gikk mer enn et døgn fra jentene ble funnet drept til rettsmedisinerne i Oslo konstaterte at de også var blitt seksuelt misbrukt.

I denne perioden kan DNA-materiale ha blitt brutt ned. Det er på det rene at de norske rettsmedisinerne ikke klarte å finne noe DNA-materiale.

Spansk triumf

Spanske DNA-eksperter reddet imidlertid tilstrekkelig bevis gjennom et svært vanskelig og banebrytende analysearbeid. De spanske ekspertene fant etter hvert spor i sæd som knyttes til de tiltalte Jan Helge Andersen (20) og Viggo Kristiansen (21).

Dermed kan førstestatsadvokat Arne Edvard Dahl slå konkrete tekniske bevis i bordet når rettssaken starter mandag.

- Det er min innstilling at vi ikke må være redde for å ta selvkritikk. Vi må alltid evaluere vår innsats fra sak til sak, sier avdelingsleder Reidar Nilsen i Kripos.

Erfaringene fra Baneheia aktualiserer spørsmålet om også rettsmedisinere skal rykke ut på drapsåsteder.

Spadde opp jorda

Første del av oppklaringen av barnedrapene skjedde da norske rettsmedisinere klarte å lokalisere DNA i et kjønnshår. Håret ble funnet da Kripos-teknikerne gikk gjennom skogbunnen fra åstedet. Det ble funnet flere hår, men bare ett av dem var bra nok til å trekke ut et DNA.

Både Andersen og Kristiansen var med i første testgruppe som ble sjekket.

Andersen tilsto drap, men nektet seksuelt misbruk. Kristiansen har hele tida blånektet enhver befatning med drapene og mishandlingen.