Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNA-sporet som førte til siktelsen i Monika-saken skulle ha vært slettet

Tilfeldighet gjorde at sporene var bevart.

BLE BARE ÅTTE ÅR: Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja  ble drept av sin tidligere stefar i 2011.
Foto: Privat / NTB scanpix
BLE BARE ÅTTE ÅR: Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den knusende rapporten fra Riksadvokatens arbeidsgruppe som har gransket Monika-saken kommer det fram at sporene som ble analysert på nytt - hvor Folkehelseinstituttet til slutt fant DNA-sporene som førte til at eks-stefaren hennes ble siktet - egentlig skulle ha vært slettet.

- Med dagens regler skulle spormaterialet som ble innhentet ved de tekniske undersøkelsene på åstedet i 2011 vært destruert i menhold av Politiregisterforskriftens § 45-18, heter det i rapporten.

Tilfeldighet Sporene skulle ha vært slettet fordi saken var regnet som oppklart.

Førstestatsadvokat Bjørn Soknes sier til Dagbladet at det var en tilfeldighet som gjorde at sporene i Monika-saken ikke ble slettet.

Riksadvokatens arbeidsgruppe mener slettingskravet er en uheldig praksis. Forskriften kom i 2013.

- Kripos er registeransvarlig, og har ansvar for å «renovere» saker som ligger hos Folkehelseinstituttet. Den prosessen er i gang, sier politioverbetjent Ole Morten Størseth i Follo politidistrikt, og en av medlemmene i granskningsgruppa.

- Uheldig I saker som regnes som uoppklarte skal bevisene ikke slettes.

- Utfordringen er at henleggelseskoden avgjør om man kan oppbevare bevismateriale eller ikke. Er det en uoppklart sak, så er det lov å bevare det. Monika-saken var registrert som oppklart, og da er det ikke hjemmel for å oppbevare det. Det kan ikke være henleggelseskoden som skal avgjøre dette, da blir det umulig å gjennomgå bevis som dette på nytt. «Cold case»-gruppa som er under utredning hos Kripos vil ikke ha noe materiale å undersøke.

- Må det en lovendring til?

- Vi har påpekt at teksten i forskriften er uheldig, det får være opp til bestemmende myndigheter om det skal endres.

- Ville det kommet en siktelse i denne saken hvis materialet hadde vært slettet?

- Det jeg kan si er at sporene ville vært borte, men jeg kjenner ikke til det som ligger i den gjenopptatte saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media