DNA-test bekrefter: Marias biologiske foreldre er funnet i Bulgaria

Mysteriet ser ut til å være løst.

BULGARSK: Denne bulgarske kvinnen viser seg å være Marias biologiske mor. Foto: NTB SCANPIX
BULGARSK: Denne bulgarske kvinnen viser seg å være Marias biologiske mor. Foto: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Resultatet av DNA-testen som er utført for å avgjøre hvorvidt et bulgarsk rompar er den blonde jenta Marias biologiske foreldre, er klar. Den viser at så er tilfelle, melder NTB via det franske nyhetsbyrået AFP.

Den lille blonde jenta, som er i fireårsalderen, ble fratatt et romektepar i Hellas mandag. Paret sitter varetektsfengslet, men hevder de ble gitt jenta av en bulgarsk prostituert og hennes hallik.

Fra landsby Gresk politi synes å ha festet lit til parets forklaring, og har nå altså avdekket at Marias foreldre er Sasja og Athanas Rusev, bosatt i landsbyen Nikolajevo i sentrale Bulgaria.

Fødselsdokumenter for Maria oppgir samme fødselsdato som som romparet, Christos Salis og Eletheria Dimolpoulou, har oppgitt. Ifølge dokumentene er hun født i den greske byen Lamia 31. januar 2009.

Marias biologiske foreldre ble i går avhørt av bulgarsk politi. De forklarer at de i sin tid ga bort ungen på grunn dårlig økonomi og ikke hadde råd til å ta henne med fra Hellas til Bulgaria etter fødselen. Det er ikke brakt på det rene hva som faktisk skjedde, og ifølge BBC undersøker politiet om Maria kan ha blitt solgt.

Framtida uviss Det er fortsatt uklart hva som vil skje med jenta. Det bulgarske nyhetsbyrået BGNES meldte tidligere i dag at hun i første omgang vil bli brakt til hjemlandet og plasseres i et krisesenter.

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen NBC onsdag hevdet det greske parets advokat at Maria har hatt det godt hos dem, og at hun aldri er blitt sendt ut for å tigge.

- Som mor ville jeg aldri tatt denne saken dersom jeg trodde de hadde stålet barnet, sa advokaten, Marietta Palavra, til NBC.

Forholdene hjemme hos Marias biologiske familie virker kaotiske. Ifølge nyhetsbyrået BGTNES oppgir Rusev-paret å ha «mellom sju og ti barn, de vet ikke nøyaktig».

Liknende saker Da den biologiske moren Sasja blir spurt hvordan det har seg at noen av barna hennes er blonde, er svaret:

- BLE GITT TIL OSS: Det greske romekteparet Eleftheria Dimopoulou og Christos Salis sier de ble overlatt Maria (i midten) av hennes biologiske bulgarske mor, i en uformell adopsjon. Paret sitter nå varetektsfengslet. Foto: GRESK POLITI / EPA / NTB SCANPIX
- BLE GITT TIL OSS: Det greske romekteparet Eleftheria Dimopoulou og Christos Salis sier de ble overlatt Maria (i midten) av hennes biologiske bulgarske mor, i en uformell adopsjon. Paret sitter nå varetektsfengslet. Foto: GRESK POLITI / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

- Det må Gud vite.

Maria-saken har utløst flere liknende saker der barn er tatt fra romfamilier på mistanke om kidnapping. En sak i Irland endte med at ei jente ble returnert til foreldrene, etter først å ha blitt tatt fra dem, da DNA-testen ga treff.

Interpol har også sjekket saken. De fant at Maria ikke er meldt savnet i noen av de 190 medlemslandene, deriblant Norge.

Dagbladet følger saken.