Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNA-tester avdekket juks med familiegjenforening

Hver fjerde somalier som søkte om familiegjenforening med ektefelle i fjor forsøkte å jukse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver fjerde somalier som søkte om familiegjenforening med ektefelle i fjor forsøkte å jukse.

Det viser DNA-tester Utlendingsdirektoratet (UDI) har gjennomført.Testene viste at mange av de som forsøkte å jukse var søsken, melder NRK.

Familieinnvandring er den vanligste årsaken til innvandring til Norge fra land utenfor EØS-området. På denne måten kan man få opphold i Norge om man har familie her fra før. For å kunne familieinnvandre må man for eksempel være gift med en som allerede bor i Norge. Men her jukses det i stort omfang, viser resultatet av DNA-tester gjennomført av UDI.

- Testene viste at en del oppgitte familierelasjoner viste seg å ikke være riktig, sier direktør Frode Forfang i UDI.

Ektefeller uten barn I 2010 startet UDI med DNA-tester av ektefeller uten felles barn. Bakgrunnen var mistanke om at de ikke var gift, men søsken, noe som ikke gir grunnlag for opphold i Norge.

Testene i 2010 viste at i overkant av 40 prosent viste seg å være søsken, ikke ektefeller. Tallet inkluderer personer som ikke møtte opp til testing. Etter at det ble kjent at UDI testet søkerne viste tallene for 2013 at rundt 25 prosent av søkerne ikke var søsken.

UDI opplyser at de nå også har begynt å DNA-teste søkere fra andre land. De bekrefter at det ikke bare er søkere fra Somalia som gir uriktige opplysninger om slektsforhold når de søker om familiegjenforening.

Somaliere utgjør den største gruppen som familieinnvandrer til Norge. Fra 2001 til og med første halvår 2013 har til sammen 12.642 somaliere kommet til Norge via familiegjenforening, viser tall fra UDI.

- Presses av slektninger Bashe Musse, som representerer deler av det somaliske miljøet i Norge, sier han tror mange presses av slektninger.

- Det er selvfølgelig feil å misbruke en slik ordning, men samtidig kan det hende at noen presses til å gjøre dette av slektninger, sier Musse, som er leder i Somalisk nettverk til NRK.

Det bor vel 33.000 personer med somalisk bakgrunn i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2013. Nesten fire av ti har kommet til Norge på familiegjenforening.

(NTB)


Hele Norges coronakart