<strong> DNA-TESTER I FINLAND:</strong>  Nestles norske barnemat på glass blir produsert i Turku (Åbo) i Finland. Flere av rettene på glass inneholder storfekjøtt, og Nestle har nå satt i gang DNA-tester for å forsikre at det ikke er hestekjøtt. Frokostblandingene øverst inneholder ikke kjøtt. Foto: NTB Scanpix.
DNA-TESTER I FINLAND: Nestles norske barnemat på glass blir produsert i Turku (Åbo) i Finland. Flere av rettene på glass inneholder storfekjøtt, og Nestle har nå satt i gang DNA-tester for å forsikre at det ikke er hestekjøtt. Frokostblandingene øverst inneholder ikke kjøtt. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

DNA-tester norsk barnemat for hestekjøtt

Matskandalen vokser. Nå trekker Nestle tre frossenvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Også verdens største matvareselskap, sveitsiske Nestle, er nå berørt av den europeiske hestekjøttskandalen.

Selskapet har trukket tilbake to frosne pasta- og en lasagne-rett fra frysedisker i Italia, Spania og Frankrike med spor av hestekjøtt fra den tyske leverandøren H.J. Schypke.

Her er Nestles egen forbrukermelding om de tre merkene som er trukket tilbake.

- Ingen av disse merkevarene blir solgt i Norge eller andre nordiske land. Nestle barnemat på glass i norske dagligvarevarebutikker blir produsert i Turku (Åbo) i Finland, og vi har ingen indikasjoner på at det er hestekjøtt i disse produktene, sier kommunikasjonssjef Marianne Hardeng Aaberg i Nestle Norge til Dagbladet.

Også ved fabrikken i Finland er selskapet i gang med DNA-analyser for å være ett hundre prosent sikre på at det er brukt storfekjøtt.

Sjekker buljongterninger Det er bare en uke siden at Nestle sentralt utelukket at det var hestekjøtt istedenfor storfe i deres produkter.

- Det andre Nestle-produktet med kjøttinnhold i norske butikker, er Maggi buljongterninger. Der blir også innholdet analysert på nytt ved fabrikken, opplyser kommunikasjonssjef Hardeng Aaberg.

DNA-analyser viser at de tre pasta- og lasagnerettene med kjøtt innholder «mer enn en prosent hestekjøtt».

Hestekjøttet er sporet tilbake til en av Nestles underleverandører i Tyskland, og alle leveranser fra denne produsenten er stoppet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Allerede i går begynte Nestle å fjerne to varemerker fra butikker i Italia og Spania - Buitoni Beef Ravioli og Beef Tortellini.

Ikke i Norge Også et tredje Nestle-produkt med spor av hestekjøtt - Lasagnes a la Bolognaise Gormandes - blir nå fjernet fra frysediskene i Frankrike.

Ingen slike Nestle-produkter blir solgt i Norge. Her går det i barnemat, frokostblandinger, kaffe, potetmos og endel andre produkter uten kjøtt, får Dagbladert opplyst i forbrukeravdelingen hos nestle Norge.

Også Lidl i Sverige og Finland - Vi har informert aktuelle myndigheter, sier Nestle i en uttalelse fra hovedkvarteret i Vevey i Sveits.

Seint i går ble det også kjent at den store tyskeide matvarekjeden Lidl, som hadde en kort karriere i Norge, har trukket tilbake frossenvarer med spor av hestekjøtt fra butikker i Sverige og Finland.

Ifølge Svenska Dagbladet har Lidl oppdaget hestekjøtt i en pastarett og gulasjsuppe, som er produsert av den tyske leverandøren Dreistern.

Hestekjøttalarmen gikk 16. januar da DNA-prøver av hamburgere i Irland viste at de ikke inneholdt bare storfekjøtt allikevel.

Minst 15 europeiske land er involvert, og mange spor fører til Romania, der et stort antall arbeidshester er slaktet og seinere gått inn i næringskjeden som langt dyrere storfekjøtt.

 

<strong> VERDENS STØRSTE:</strong>  Fra inngangspartiet til Nestles hovedkvarter i Vevey i Sveits. Nå er også verdens største matvareselskap involvert i hestekjøttskandalen. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB Scanpix.
VERDENS STØRSTE: Fra inngangspartiet til Nestles hovedkvarter i Vevey i Sveits. Nå er også verdens største matvareselskap involvert i hestekjøttskandalen. FOTO: FABRICE COFFRINI, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer