DNA-tester Tut-ankh-Amon

Forskere vil ikke la den egyptiske faraoen hvile i fred. Han kan være en kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sagnomsuste egyptiske faraoen Tut-ankh-Amon får ennå ikke hvile i fred. 80 år etter at gravkammeret hans ble åpnet, vil forskere bruke moderne DNA-undersøkelser for å finne ut hvem den mystiske kongen var.

Japanske og egyptiske forskere vil reise til Kongenes dal i Luxor i Egypt i begynnelsen av desember for å ta prøver av Tut-ankh-Amons mumie i gravkammeret, opplyser Nasry Iskander, som er leder for undersøkelses- og bevaringsarbeidet i Egypts antikvitetsråd.

Prøvene blir tatt med til hovedstaden Kairo og analysert i et høyteknologisk laboratorium finansiert av et japansk universitet. Ifølge Iskander vil resultatene foreligge i løpet av januar.

Forskerne vil prøve å finne svaret på Tut-ankh-Amons status i familietreet. Var faraoen sønn av den noe mindre kjente Amen-Hoteb III, eller bror av Smen-Kaw-Rh?

Helt siden den britiske arkeologen Howard Carter åpnet graven i 1922 har forskere forsøkt å plassere ham i arverekken. DNA-analysen vil også gi svar på også et annet spørsmål forskere har stilt seg: var kongen i virkeligheten kvinne?

(NTB)

MYSTERIUM: Forskerne vil igjen prøve å frariste faraoen hans hemmeligheter. Eller hennes...