- DNA-treff herfra til månen ikke nok

Nok en Nokas-forsvarer krever full frifinnelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen bevis, absolutt ingen bevis, gjentok advokat Abdelilah Saeme da han åpnet sin prosedyre på vegne av sin klient Ikmet Kodzadziku i Stavanger tingrett  onsdag ettermiddag.

Forsvarer etter forsvarer har hamret løs på politiets bevismateriale og indisierekker.

- Bevisene holder ikke til domfellelse, og DNA-treffene sier ikke noe om hvem som utførte selve ranet, har advokatene understreket. Saeme gikk så langt som til å si at det nytter ikke med DNA-profiler herfra til månen.

Ikmet Kodzadziku er mannen som sammen med Nokas-tiltalte og etterlyste Jusuf Hanu var i Stavanger ranshelga. De leide bil i Gøteborg og var i Stavanger på et hemmelig, men kriminelt oppdrag. I sin forklaring ville ikke Kodzadziku si ett ord om hva som var deres gjøremål i Stavanger, unntatt at det ikke hadde noe å gjøre med Nokas-ranet.

Politiet bestemte seg tidlig

Kodzadziku kjørte svært raskt tilbake til Gøteborg 5. april 2004, ransdagen. De ble også stoppet i en politkontroll like utenfor Stavanger, men fikk kjøre videre. Påtalemyndigheten mener at Kodzadziku står sentralt i en svensk-albansk kriminell liga.

- Politiet bestemte seg tidlig for at Kodzadziku var en av gjerningsmennene. Men det finnes altså ingen bevis, ingen fingeravtrykk, ingen DNA-treff, som kan tyde på at han var på bankplassen, innvendte advokat Saeme.

Han ba retten nullstille seg og se bort fra det voldsomme mediepresset i Nokas-saken.

- Retten kan ikke se bort fra kravene til bevis bare fordi en tiltalt kjenner så mange kriminelle, sa Saeme.

Dytter bevis på tiltalte

Påtalemyndigheten mener Ikmet Kodzadziku kjøpte de spesielle bagene som ble benyttet under Nokas-ranet, og som seinere ble funnet sammen med annet ransutstyr under og på skøyta Gamle Henningsvær. Eieren av dette fartøyet sitter også på tiltalebenken under Nokas-saken.

- Jeg kan påvise at disse bagene ikke har noe med ranet å gjøre. Og jeg trenger ikke å bevise det, det er nok å så tvil, sa Saeme, som lanserte en teori om at bagene var ledd i en avledningsmanøver for å forvirre politiet.

Saeme mente politiet ikke har foretatt noen objektiv etterforskning.

- Bevis er forsøkt dyttet på min klient, hevdet advokaten.

Etterforsker Torbjørn Aastbø <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/11/24/450294.html">sa i oktober</a> at Kodzadziku kunne være uskyldig.