DNA-treff mot Kristin Kirkemo

Politiet har fått nye DNA-treff på teipbiter mot Kristin Kirkemo, melder VG.

FUNN: Kristin Kirkemos DNA er funnet på noen tapebiter som var brukt til å feste en dynamitt-gubbe under bilen til Anne Orderud Paust, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til VG.

FUNN: Kristin Kirkemos DNA er funnet på noen tapebiter som var brukt til å feste en dynamitt-gubbe under bilen til Anne Orderud Paust, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til VG.

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 25 år har attentatforsøket mot Anne Orderud Paust (47) stått uløst.

I 1998 ble det funnet sprengstoff under bilen til Anne Orderud Paust. Saken ble etterforsket som et attentatforsøk mot henne og Per Paust, men ble aldri oppklart.

Rundt en måned etter forsøkte noen å tenne på oppgangen til ekteparets leilighet i Oslo. Saken ble etterforsket som forsøk på mordbrann, og ble sett i sammenheng med det tidligere attentatforsøket.

Året etter ble Anne Orderud Paust og foreldrene Kristian Magnus og Marie Orderud skutt og drept på Orderud gård i Sørum.

Per og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drap, mens Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel.

I 2018 begjærte Per og Veronica Orderud saken sin gjenopptatt, og Oslo universitetssykehus har derfor gjennomført nye DNA-undersøkelser av beslag i saken, skriver VG.

- Gjenopptakelseskommisjonen har gjennomført en omfattende gjennomgang av beslag i saken, og fått gjennomført nye DNA-undersøkelser av dette materialet. Resultatene er nå kommet, og det viser seg at Kristin Kirkemos DNA er funnet på noen tapebiter som var brukt til å feste en dynamitt-gubbe under bilen til Anne Orderud Paust, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til VG.

Statsadvokaten mener DNA-funnet styrker påtalemyndighetens teori om at Kristin Kirkemo var med og utførte attentatforsøket på Anne Orderud Paust, skriver avisa.

Kirkemo var tiltalt for forholdene og ble først dømt for dette i tingretten, men frikjent i lagmannsretten.

Da domstolene behandlet Orderud-saken, la de til grunn at det var gårdskonflikten som lå bak drapene.

- Etter det vi kan se, er det ikke noen annen grunn som Kristin Kirkemo kan ha hatt for å bidra i hendelsesforløpet rundt attentatforsøkene i forkant. Dermed understøtter også disse nye funnene dette. Dette funnet her er helt i tråd med den tiltalebeslutningen som ble tatt ut mot de fire i Orderud-saken, sier statsadvokaten til VG.

Avisen har vært i kontakt med advokat Vegard Aaløkken, som representerer Kirkemo. Han vil ikke kommentere undersøkelsene.

Leder for Gjenopptakelseskommisjonen, Kamilla Silseth, ønsker heller ikke å kommentere saken.

Privatetterforsker Tore Sandberg er krystallklar på at de nye DNA-funnene som er gjort etter attentatforsøket i 1998, må føre til gjenåpning av Orderud-saken.

- Dette må føre til gjenåpning for Per og Veronica Orderud. Jeg har vært i kontakt med Per Orderuds advokat Arvid Sjødin, som også mener dette er en klar gjenopptakelsesgrunn.

Det sier Orderuds privatetterforsker Tore Sandberg til NTB.

Ifølge privatetterforskeren var alt overveiende bevis som ble brukt mot de to under rettssaken forklaringene til Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød.

- Det som er problematisk, er at vi sitter med 16.600 sider med dokumenter og kan foreløpig ikke ha registrert å ha fått disse dokumentene fra Gjenopptakelseskommisjonen, sier Sandberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer