HØY RISIKO: - Risikoen for et betydelig internasjonalt tilbakeslag, som også rammer Norge, er mye høyere enn vi har vært vant til, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB. Foto: Berit Roald / Scanpix
HØY RISIKO: - Risikoen for et betydelig internasjonalt tilbakeslag, som også rammer Norge, er mye høyere enn vi har vært vant til, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

DNB advarer: - Ikke tida for å strekke økonomien og boliglånet

Mener krisa i Europa gir god grunn til å være forsiktig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ikke tidspunktet for å strekke økonomien og boliglånet, sier seniorøkonom i DNB Kyrre Aamdal til Dagbladet.
I går la banken fram sine beregninger for de økonomiske utsiktene i 2012.

Skrekk-scenario Aamdal tror at folk flest i 2012 kommer til å bli mer forsiktige med å øke forbruket, og bli mer opptatt av å spare.
Det mener han er fornuftig, med tanke på bankens skrekkscenario om en dyp og langvarig krise i Europa. Sannsynligheten for det anslår han til ti prosent.

- Risikoen for et betydelig internasjonalt tilbakeslag, som også rammer Norge, er mye høyere enn vi har vært vant til, sier Aamdal til Dagbladet.

Blir det en langvarig krise i Europa, med høy arbeidsledighet og banker som tviholder på pengene, vil hjulene stoppe mer og mer opp. Da kan virkningene bli følbare også i Norge.

- Vær forsiktig - Folk bør tenke på hvilke disposisjoner de gjør, sier Kyrre Aamdal, og oppfordrer folk til større forsiktighet med store boliglån nå, enn de ville vært i oppgangstider.
- Man bør være forsiktig med å presse økonomien sin. Rentenivået er ganske lavt, men skulle det bli en større krise, er det godt å ha en buffer, sier han til Dagbladet.

I så fall tror Aamdal at arbeidsledigheten allerede neste år vil nå opp mot fire prosent. Grunnen til at dette anslaget ikke er høyere, er at han tror tilførselen av arbeidskraft fra utlandet i så fall vil stoppe opp.

«Mildt tilbakeslag» DNB mener likevel at et «mildt tilbakeslag» i Europa nå er det mest sannsynlige, med finansiell turbulens og reduserte lånemuligheter for bedriftene. I så fall tror Aamdal at skadevirkningene i Norge vil begrense seg til industrien og eksportnæringene, og at folk flest også neste år vil få en bedret kjøpekraft.

- Eksportnæringene er ikke så store, og industrien er heller ikke det, sier Aamdal.
Derfor tror DNB at bare en liten økning i arbeidsledigheten, til 3,5 prosent, er det mest sannsynlige i 2012.