DnB-ansatte sjokkert

De ansatte i DnB er opprørte over at banken ikke har redusert Finn Hvistendahls millionfallskjerm. De aksepterer ikke at høytlønte Hvistendahl får beholde pengene bare fordi han er selvstendig næringsdrivende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er absolutt hårreisende, freser hovedtillitsvalgt og medlem av bankens styre, Per Hoffmann.

Han reagerte nærmest med vantro på gårsdagens artikkel i Dagbladet.

10,8 millioner

Artikkelen avslørte at den avsatte konsernsjefen Finn Hvistendahl får beholde hele sin fallskjerm på 10,8 millioner kroner, til tross for at Hvistendahl i fjor hadde en inntekt på om lag fire millioner.

- Med den sluttpakken han fikk, så jeg det som en selvfølge at summen skulle reduseres ut fra hva han tjente etterpå. Slik har vi tolket avtalen, og slik ble den også framholdt for oss i styret av styreformann Gerhard Heiberg, sier Hoffmann.

Millionfallskjerm

5. mai 1998 ble Finn Hvistendahl sparket fra stillingen som konsernsjef i DnB.

Etter forhandlinger med daværende styreformann Gerhard Heiberg fikk Hvistendahl utbetalt 10,8 millioner kroner i sluttvederlag.

Ifølge DnBs årsrapporter skal det innledes forhandlinger med sikte på å redusere summen dersom den avsatte konsernsjefen «mottar inntekt fra annet arbeidsforhold».

I går kunne Dagbladet avsløre at Hvistendahl ikke har vært i slike forhandlinger, til tross for at han i fjor ifølge likningslistene tjente om lag fire millioner kroner. Begrunnelsen er at pengene stammer fra selvstendig næringsvirksomhet (konsulentoppdrag og styreverv), og ikke fra en fast ansettelse i et annet selskap.

Det lyktes ikke Dagbladet å få kontakt med Heiberg i går.

Ordgymnastikk

I DnBs årsrapporter har det hvert år blitt presisert at sluttvederlag til konsernsjefer som får sparken, kan reduseres. Forutsetningen er at den sparkede får inntekt fra annet arbeidsforhold de første tre årene etter oppsigelsen.

Til tross for store inntekter har Finn Hvistendahl klart å omgå denne formuleringen.

Rett etter at fratredelsesavtalen var undertegnet, avtalte Hvistendahl med Gerhard Heiberg at verken styreverv eller konsulentoppdrag skulle oppfattes som «arbeidsforhold».

Dermed har Hvistendahl de to siste årene som selvstendig næringsdrivende kunnet tjene millionbeløp på konsulentoppdrag for blant annet Norske Skog, uten at DnB har reforhandlet fallskjermavtalen.

Tilbake til styret

Nå havner saken atter en gang på DnB-styrets bord. De ansattes representanter kommer med det første til å be nåværende styreformann, Jannik Lindbæk, se nærmere på den lukrative avtalen.

- Jeg kommer nå til å ta opp dette spørsmålet med styreformannen for å få hans synspunkt på om dette er riktig fortolkning av avtalen, bekrefter hovedtillitsvalgt Per Hoffmann. I 1998 var han selv med på å kaste Hvistendahl ut av sjefsstolen.

- Denne saken føyer seg inn i rekken av det vi har sett den siste tida: Det virker som om det gjelder én type regler for toppledere og helt andre regler for de ansatte.