DNB brøt egne retningslinjer da de opprettet skatteparadis-tilbud

Banken hjalp kunder med å opprette selskap i skatteparadis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum i DNB holdt klokka 15 en pressekonferanse etter avsløringene om at bankens datterselskap i Luxembourg har hatt en rolle i etablering av selskaper på skatteparadiset Seychellene.

De har kommet med en full redegjørelse til Nærings- og fiskeridepartementet av bankens praksis.

Brudd på interne retningslinjer  DNB skriver i sin redegjørelse at DNB Luxembourg brøt retningslinjene da opprettet det omdiskuterte tilbudet i 2006. Banken skriver videre at «det var brudd på konsernretningslinjen om nye aktiviteter ikke å løfte det nye produktet for godkjennelse i linjen i Norge»

Konsernsjef Rune Bjerke understreker imidlertid at de ikke gjorde noe ulovlig.

- Det hjelper ikke at andre banker gjorde det, men det er noe vi må hente lærdom om for at slik drift ikke burde funnet sted. Vi skulle kort og godt ikke lagt til rette for slike selskaper for våre kunder, sier konsernsjef Rune Bjerke på pressekonferansen.

Full tillit til Bjerke Bjerke har tidligere uttalt at han ikke har hatt kunnskap og visst at selskapet har lagt til rette for å opprette selskaper for Seychellene.

- Det har jeg sagt fordi jeg ikke har visst. Samtidig er det klinkende klart at det er mitt ansvar som toppleder i DNB, sier han.

Bjerke sa at at ikke vil gå av som konsernsjef, og at han vil fortsette å «fighte» så lenge det er noe å «fighte» for.

Styreleder Anne Carine Tanum uttrykte at styret har full tillit til Bjerke.

I redegjørelsen skriver også juridisk avdeling i DNB at « I materialet som er gjennomgått, har vi ikke funnet spor av at informasjon om etablering av selskaper i lavskattland har vært løftet opp til konsernsjef, konsernledermøter eller styremøter i DNB Bank eller DNB ASA».

- Kunne misbrukes Banken burde avstått «ikke fordi det ikke var lov, eller at kundene nødvendigvis har gjort noe galt, men fordi strukturene i seg selv kunne misbrukes til a holde formue og inntekter skjult for skattemyndighetene.», heter det i bankens redegjørelse.

- Det hjelper oss ikke i dag, men det er viktig å minne om: Vår tilretteleggelse i lavskattland er avsluttet, la han til.

Videre sier Bjerke at det viktigste for dem er å rydde opp i rutiner og iverksette tiltak.

Nærings- og fiskeridepartementet ba om den skriftilge redegjørelsen fra DNB, og har i dag mottatt den. Departementet opplyser til Dagbladet at de nå skal gå gjennom redegjørelsen.

Fikk sparken I tillegg kommer det fram at ledelsen i DNB i siste halvdel av 2008 ble kjent med at én ansatt som hadde vært involvert i å legge til rette for en rekke av de aktuelle selskapene som var etablert på Seychellene, hadde foreslått for en norsk kunde at han kunne holde en av sine bankkonti utenfor rapportering til norske skattemyndigheter.

Vedkommende i DNB fikk da sparken av ledelsen.

Ber Bjerke se på Luxemburg-avdelingen Styreleder Anne Carine Tanum sa videre at styret har bedt konsernsjef Rune Bjerke om å se på organiseringen, rutiner og rollefordeling i DNB Luxembourg. De ber også Bjerke vurdere de tjenester og produkter som tilbys av datterselskapets Private Banking-avdeling.

Styret i DNB mener banken burde ha avstått fra å legge til rette for bankboksselskaper på Seychellene fra 2006 til 2008, men slår fast at dette ikke var ulovlig.

HOLDT PRESSEKONFERANSE:
Rune Bjerke og DNB holder pressekonferanse om
 "Panama-avsløringene"
Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Rune Bjerke og DNB holder pressekonferanse om "Panama-avsløringene" Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Samme dag som Aftenposten kom med avsløringa, kommenterte Rune Bjerke følgende i en pressemelding.

«DNBs datterselskap DNB Luxembourg bisto i perioden 2006-2010 omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene», skrev konsernet i en pressemelding.

Saken oppdateres

FULL TILLIT: Styreleder Anne Carine Tanum (t.h.) opplyser at styret i DNB har full tillit til konsernsjef Rune Bjerke. 
Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
FULL TILLIT: Styreleder Anne Carine Tanum (t.h.) opplyser at styret i DNB har full tillit til konsernsjef Rune Bjerke. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer