Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- DNB bryr seg ikke om folk. Dette er profitt og rå kapitalisme

Heretter må DNB-kunder i Kirkenes kjøre 45 mil for å komme til nærmeste filial. Ordføreren skifter bank etter 30 år.

OPPRØRT: Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen (Ap) er opprørt over DNBs kutt, som fjerner filialen i hans kommune. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPPRØRT: Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen (Ap) er opprørt over DNBs kutt, som fjerner filialen i hans kommune. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): DNB kunngjorde tidligere i dag at de før sommeren skal legge ned 59 av 116 filialer over hele landet. Banken, som er Norges største, grunngir kuttene med at flere og flere går over til digitale tjenester som mobil- og nettbank, og at det ikke lenger er det samme behovet for en fysisk filial.

Nedskjæringen innebærer at mange byer og tettsteder mister sin filial, og at bankkunder som ønsker kontakt med et fysisk kontor, nå må belage seg på mer reisetid, i større og mindre grad.

Finnmark har i dag fire DNB-filialer, men tre av disse - Hammerfest, Kirkenes og Vadsø - legges ned, og bare Alta består. Det betyr at kunder i Kirkenes og Vadsø må reise 45 mil - tilsvarende avstanden mellom Oslo og Bergen - for å komme til nærmeste filial. Det reagerer de tre berørte ordførerne sterkt på.

Skifter bank - Dette rammer hele Nord-Norge. Selv har jeg vært DNB-kunde i 30 år, siden den gangen de het DnC - jeg har ikke til hensikt å fortsette med det, sier Rune Rafaelsen (Ap), ordfører i Sør-Varanger, til Dagbladet.

Rafaelsen melder nå overgang til den eneste konkurrenten som blir igjen - SpareBank 1 Nord-Norge.

- DNB bryr seg ikke om folk. Dette er profitt og rå kapitalisme, sier han.

Ordføreren understreker at det nå og i framtida er stor verdiskapning i Finnmark og Sør-Varanger.

- Vi har fisk, olje og mineraler. Og reiselivet har aldri vært så bra; i fjor kom 4000 kinesere til Kirkenes via Finland. Men DNB ønsker ikke å være med på reisen, sier en frustrert Rafaelsen.

- Lyn fra klar himmel Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) sier han ble svært forbauset da han hørte at bare Alta-filialen består i Finnmark.

- Dette kommer som lyn fra klar himmel. Et så kraftig kutt er katastrofalt for store deler av Nord-Norge, og Finnmark rammes ekstra hardt, sier Jakobsen til Dagbladet.

Han peker på at DNB har hatt en stor andel av bedriftsmarkedet i kommunen, og at mange nok vil melde overgang til SpareBank 1 Nord-Norge når filialen legges ned. Dermed skyter storbanken seg selv i foten.

- Hammerfest har mange petroleumsvirksomheter, mange er bedriftskunder av DNB. Selv om folk nå er mindre i banken enn før, vil  mange privat- og bedriftskunder reagere når de legger ned her, sier ordføreren.

Jakobsen, som selv tidligere har vært DNB-kunde, mener storbanken viser arroganse overfor Nord-Norge i prosessen.

- Med de store avstandene her er det håpløst å miste banken. Dette er trasig for kundene, de ansatte og lokalsamfunnet, og det skjedde på kort varsel. Banken ringte meg ikke før klokka 20 for å fortelle om kuttene, sier han.

- Mange vil ha filial Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå (H) sier han er klar over at folk bruker banklokaler mindre enn før.

- Men fremdeles er det mange som ønsker å kunne henvende seg direkte til banken i en filial; ikke alle er innrettet mot Internett, sier Bønå til Dagbladet.

Også i Vadsø står SpareBank 1 Nord-Norge alene igjen, etter at Nordea la ned sin filial for noen år tilbake.

- Jeg ser ikke bort fra at mange kunder vil vurdere å skifte bank, sier ordføreren.

- Vil gjøre vårt ytterste - Jeg tror vi skal klare å betjene alle uten fysisk kontakt. Utviklingen går i retning av mer kontakt via telefon og nett, og Finnmark er intet unntak. Faktisk viser undersøkelser at fylket allerede er svært godt vant med dette, sier Ragnhild Martinsen, DNBs regionbanksjef for Nord-Norge, til Dagbladet.

- Har ikke ordførerne et poeng når de mener at veien nå ligger åpen for et SpareBank 1 Nord-Norge-monopol?

- Vi vil gjøre vårt ytterste for å holde på kundene våre. Kundene er opptatt av pris, og gjennom å være konkurransedyktige på lån skal vi kunne holde på de aller fleste, sier Martinsen.

Hun peker på at DNB nylig la ned filialene i Lakselv og Karasjok - uten at det resulterte i noen kundeflukt.

- Rune Rafaelsen i Sør-Varanger sier han vil gå over til konkurrenten etter 30 år hos dere.

- Det er et valg han tar, sier banksjefen og opplyser at regionavdelingen har mottatt forbausende få reaksjoner fra publikum etter at nedleggelsene ble kjent.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram