Rune Bjerke er på plass på oljemessen i Stavanger. Foto: Iván Kverme.
Rune Bjerke er på plass på oljemessen i Stavanger. Foto: Iván Kverme.Vis mer

DNB føler seg misforstått av investorer

Utenlandske meglerhus lemper ut aksjer i DNB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Utenlandske meglerhus topper salgsstatistikken i DNB-aksjer. DNB-sjef Rune Bjerke mener det skyldes mangel på kunnskap om tilstanden i norsk økonomi.

- Det er veldig viktig for en norsk bank, uansett hva den heter, å spre mest mulig riktig informasjon om AS Norge, sier konsernsjef Rune Bjerke i DNB til Finansavisen.

Oljenedtur + utlånstap

Akkurat som oljenedturen er temaet på oljemessen i Stavanger, er oljenedturen og utlånstapene temaet når Bjerke presenterer bankens resultater hver tredje måned.

Men det er enorm stor forskjell på hvor mye tap som prises inn i forhold til det DNB selv har satt av i avsetninger. Mens DNB ser for seg totalt 18 milliarder kroner i utlånstap i år 2017 og 2018, har Finansavisen tidligere skrevet at SEB mener aksjemarkedet priser inn utlånstap i størrelsesorden 100 milliarder kroner.

Utlendingene selger

Hittil i år har utenlandske meglerhus pumpet ut aksjer i DNB. Ifølge Finansavisen har de tre største selgerne, Citigroup, Merrill Lynch og JP Morgan, til sammen nettosolgt DNB-aksjer for 1,2 milliarder kroner. Bak disse dominerer andre utenlandske meglerhus på listen.

Kjøperne derimot domineres av norske og andre skandinaviske meglerhus. DNB er desidert største nettokjøper med 411 millioner kroner, mens Arctic og Nordea følger etter med i overkant av 200 millioner kroner hver i nettokjøp.

Ulik dybdekunnskap

- Det er ingen tvil om at blant våre investorer så er det ulik dybdekunnskap om hva som skjer i norsk økonomi. Og ikke minst gjelder det synet på de indirekte virkningene av oljenedturen på resten av norsk økonomi, sier Bjerke til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Fikk nøkkelen i juni og solgte etter få uker: Gevinst 1,6 millioner
Fjellhotell har tapt 83 mill. - sjefen måtte gå etter 17 år