BANK: Bjørnen i det norske bankmarkedet, konsernsjef Rune Bjerke i DNB, labbet inn milliarder i første kvartal. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
BANK: Bjørnen i det norske bankmarkedet, konsernsjef Rune Bjerke i DNB, labbet inn milliarder i første kvartal. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

DNB går så det griner

DNB satt igjen med et resultat etter skatt på 5,5 milliarder kroner i årets første kvartal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): DNB hadde resultat etter skatt på 5519 millioner kroner i de tre første månedene av 2014. Det var 2338 millioner kroner, tilsvarende 73,5 prosent, mer enn i samme periode i fjor, da resultatet var på 3.181 millioner kroner.

Driftsresultat før nedskrivninger og skatt kom på 7377 millioner kroner, mot 5054 millioner kroner. Driftsresultat før skatt endte på 7297 millioner kroner, opp 69 prosent og 2976 millioner kroner fra 4321 millioner kroner i samme periode i fjor.

DNB hadde totale inntekter på 12 569 millioner kroner, opp fra 10 539 millioner kroner for ett år siden.

DNB knuste med det alle forventningene. Ifølge Reuters var det ventet at bankkonsernet skulle få et resultat på 4837 millioner kroner av en totalinntekt på 11 989 millioner kroner. Driftsresultatet før skatt var ventet til 6376 millioner kroner.

Personkundene var god butikk DNB har 2,1 millioner personkunder i Norge og driftsresultat før skatt fra dette segmentet utgjorde 2175 millioner kroner i første kvartal 2014. Det var 30 prosent høyere, tilsvarende 506 millioner kroner, enn i første kvartal 2013.

Høyere marginer på utlån bidro til den gode resultatutviklingen, innrømmes det.

Videre fremgår det av kvartalsrapporten at kvaliteten i utlånsporteføljen var god, og nedskrivningene på porteføljen var på et stabilt lavt nivå.

Sterk konkurranse i boligmarkedet - Vi opplever sterk konkurranse om norske boliglån. For å styrke konkurransekraften vår i boliglånsmarkedet satte vi ned renten på både boliglån og innskudd i april. Vi opplever igjen litt økt etterspørsel etter boliglån i Norge, sier konsernsjef Rune Bjerke.

Utlånsmarginene økte, mens innskuddsmarginene var omtrent uendrede i kvartalet. De friske utlånene økte i gjennomsnitt med 40,5 milliarder kroner eller 3,2 prosent fra første kvartal 2013.

Veldig lave tap «Hovedårsaken til økningen er en verdijustering av DNBs eierandel i Nets, veldig lave tap og økte renteinntekter (...) Det ble i første kvartal 2014 inngått avtale om salg av eierandelen i Nets, med forventet gjennomføring i andre kvartal 2014. Verdijusteringen av eierandelen i Nets hadde en positiv inntektseffekt på 913 millioner kroner og bidro til økt kjernekapitaldekning», fremgår det av kvartalsrapporten.

Samlede nedskrivninger på utlån og garantier falt i tillegg kraftig, fra 817 millioner kroner i 1. kvartal i fjor til 80 millioner kroner i år.

Ren kjernekapitaldekning etter overgangsreglene økte fra 10,6 prosent ved utgangen av første kvartal 2013, til 11,9 prosent. DNB har et mål for ren kjernekapital­dekning på mellom 13,5 og 14,0 prosent innen utgangen av 2016.

Utsiktene fremover Ifølge de økonomiske prognosene ventes det en forsiktig bedring i både norsk og internasjonal økonomi i resten av 2014.

Det forventes fortsatt inntekter på et nivå som vil bidra til å bygge opp kjernekapitalen i henhold til myndighetenes krav, også etter rentereduksjonen som ble offentliggjort i april, heter det videre i rapporten for 1. kvartal.

Ifølge analytikerne var det gjennomsnittlige kursmålet for selskapet på 120,21 kroner. Etter en oppgang på 10 øre sluttet aksjen på 104,5 kroner i går.

Med det var børsverdien på DNB i går på 170 milliarder kroner, og da var det bare Statoil og Telenor som var større på Oslo Børs.

Flere nyheter Kjos: - Det er så dårlig gjort at jeg knapt har ord
Tesla falt kraftig på børsen
Europeisk økonomi rammes av krisen i Ukraina