DNB gransker Russland-overføringer

DNB bruker store ressurser på å ettergå kundenes transaksjoner til og fra Russland.

DNB følger nøye med på penger som overføres til og fra Russland. Foto: Gard Setsaas.
DNB følger nøye med på penger som overføres til og fra Russland. Foto: Gard Setsaas.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Overføringer til Russland på ned til 1.000 euro kan få alarmen til å gå hos DNB. Finansavisen kan fortelle at banken daglig ber kunder skaffe mer dokumentasjon på grunn av sanksjoner.

Følger nøye med

- Vi bruker mye ressurser på å ettergå våre kunders finanstransaksjoner til og fra Russland. Daglig blir det gjennomført transaksjoner der vi må etterlyse mer dokumentasjon for å unngå at de blir stoppet. Det er jobben vår å identifisere overføringer til personer eller områder som er rammet av sanksjoner overfor Russland, sier Johan Teigland, seksjonsleder for group compliance i DNB, til Finansavisen.

Handelssanksjonene mot Russland ble innført i august 2014 etter at Russland inntok Krim-halvøya, men etter to og et halvt år tyder ingenting på at russerne vil trekke seg ut. Teigland ønsker ikke å kommentere hvorvidt sanksjonene bør oppheves eller om de har hatt den ønskede virkningen.

Risikerer tap i Russland

- Sett at en norsk kunde skal overføre 1.000 euro til en russisk bedrift som oppgjør for kjøp av mekanisk utstyr. Ved en slik transaksjon kan vi ta kontakt med kunden og etterlyse dokumentasjon. Før vi overfører penger kan vi be om å få se fakturaen eller tollpapirer, sier Teigland til Finansavisen.

Men på veien mellom den norske og russiske bedriften må kanskje pengene innom tre-fire banker.

- Bankenes tolkning av sanksjonsregelverket kan variere. I verste fall kan betalingen bli stoppet. I praksis betyr det at kunden ikke får gjennomført betalingen eller at en norsk bedrift som har solgt til Russland ikke får pengene sine, sier Teigland.

I 2016 eksporterte norsk næringsliv eksporterte varer til Russland for rundt to milliarder kroner.

Andre økonominyheter:
Satser tre milliarder på verdens største vinterpark utenfor Oslo
Obos-leilighet ble solgt for 26 millioner kroner