Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

DNB: Her gjaldt ikke hvitvaskingsloven

Norges fremste ekspert på hvitvaskingsregelverket mener DNB kan ha brutt loven i forbindelse med postkasseselskapene på Seychellene, men DNB mener loven ikke gjaldt der.

SKATTEPARADIS: På Seychellene har de vakre strender og palmer, og den norske hvitvaskingsloven gjelder ikke her, ifølge DNB. Til venstre: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: NTB Scanpix
SKATTEPARADIS: På Seychellene har de vakre strender og palmer, og den norske hvitvaskingsloven gjelder ikke her, ifølge DNB. Til venstre: DNB-sjef Rune Bjerke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter at Panama-papirene ble smelt i bordet av Aftenposten og en rekke internasjonale medier søndag 3. april, har den norske debatten stort sett handlet om DNB har bidratt til ulovlig skatteunndragelse da de bisto med å opprette 40 postkasseselskap i skatteparadiset Seychellene.

Det som hittil ikke har kommet fram er at banken samtidig kan ha brutt bestemmelsene i hvitvaskingsloven hvis de ikke har varslet Økokrim om transaksjoner til og fra skatteparadis-selskapene.

Høy risiko

Alle norske banker har strenge krav til å drive kundekontroll.

- En bank må kjenne sin kunde, for å kunne være i stand til å avdekke om tranaksjoner kan være knyttet til hvitvasking. Det er også krav om forsterket kundekontroll hvis det ligger i kundeforholdets natur at det er høy risiko for hvitvasking, sier Jon Petter Rui, jusprofessor ved Universitetet i Bergen.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?