DnB i tillitskrise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norges største forretningsbank har systematisk arbeidet seg inn i en dyp krise. I løpet av sjokkerende kort tid er det nemlig oppstått en tillitskrise mellom DnB og det samfunn den statseide banken er en så viktig aktør i og for.
  • Det begynte med at bankens styre innvilget Kjell Inge Røkkes skatteparadisbaserte selskap et milliardlån som gjør den dyktige finansakrobaten i stand til å overta Aker med selskapets egne penger. Dristig og diskutabelt, siden vi nå har med en etablert og statlig dominert bank å gjøre, men likevel et valg som nok kunne forsvares dersom saksbehandling og banketikk hadde stått til troende.
  • Det gjør den på ingen måte: De siste ukenes avsløringer av hva som foregår innenfor DnBs styrevegger beskriver en såpeopera. Først nekter DnB-styret å innvilge lånet. Et styremedlem erklærer seg inhabil, og flertallet av de øvrige mener DnB ikke bør være med på det utrolige Aker-raidet.

Dernest truer styreformann Gerhard Heiberg - som har glemt å informere styret om at han selv har oppdrag for Aker RGI - og banksjef Svein Aaser med å gå dersom ikke styret snur. Et hardt presset styre er livredd for en ny stor DnB-skandale samtidig som banken slåss for en førende posisjon i den store restruktureringen Finans-Norge står overfor. I løpet av et døgn tvinges de fra nei til ja. Den inhabile er blitt habil, og styrets lånemotstandere ofrer tvil og etikk til fordel for det man så feilaktig tror vil skape ro rundt DnB.

  • Av de aksjonærvalgte styremedlemmene er det bare Ingjald Ørbeck Sørheim som er fri nok til å opprettholde sin motstand. Men slik selvstendighet tåles ikke, så selveste Harald Norvik sørger for at han kastes rett ut av styret.
  • Det er en farlig vei DnB har valgt. Derfor er det meget alvorlig når bankens nye styreformann, den erfarne Jannik Lindbæk, i et NRK-intervju nå mener mediepresset er DnBs største problem. Samtidig som han avviser spørsmål om gigantlånets samfunnsetiske side. Dersom dette reflekterer det nye styrets selvinnsikt, kan tillitskrisen bli langvarig.