DNB informerte Mæland om gigantavsløring i forrige uke

DNB Luxembourg bistod omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene. Cirka 30 var norskeide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): DNB bekreftet i dag at deres datterselskap DNB Luxembourg i perioden 2006-2010 bistod omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene.

- Det burde vi ikke ha gjort. Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke etter at Aftenposten og en rekke andre internasjonale medier kom med avsløringa.

Mæland ble informert Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) bekrefter i dag overfor Dagbladet at næringsminister Monica Mæland for flere dager siden ble informert om situasjonen.

- DNB orienterte næringsministeren i midten av forrige uke om det de visste om saken, sier kommunikasjonssjef for NFD, Trond Viken til Dagbladet.

Selskapene som DNB Luxembourg bisto i å opprette, ble etablert i perioden 2006 - 2008, med unntak av ett selskap som ble etablert i 2010, opplyser DNB.

Avviklet nå Av de omkring 40 selskapene var cirka 30 eid av nordmenn, og rundt 20 av disse var bosatt i Norge, bekrefter banken videre.

Selskapene ble opprettet og administrert av et advokatkontor som var representert i Luxembourg (Mossack Fonseca). Samtlige selskaper er nå avviklet, ifølge DNB.

- Det er kundenes ansvar å rapportere egne midler til skattemyndighetene. Likevel mener vi at vi ikke burde ha medvirket til å etablere disse selskapene. Ikke fordi kundene har gjort noe galt, men fordi strukturene kunne misbrukes til å unndra skatt, sier Bjerke.

- En skam for DNB - Det er en skam å se at DNB, av alle, har brukt så mye krefter på å få kunder til aktivt å bruke skatteparadiser. Formålet med slike etableringer er hemmelighold og å unndra skatt fra land der virksomheten egentlig drives, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i finanskomiteen til NTB.

- Skatteparadis er en trussel mot velfungerende samfunn der alle bidrar. Norge som land arbeidet aktivt, bla i OECD, for å komme dette til livs, men vi har åpenbart en delvis statseid bank som motspiller. Det er dypt beklagelig, sier Syversen videre.

SVs Snorre Valen reagerer også på at DNB har bidratt til å formidle kunder til skatteparadis.

- I samme periode som staten stilte opp med «gullkortet» for å hjelpe banker som DNB gjennom finanskrisen, satte banken opp kundeforhold i skatteparadis slik at penger kunne skippes ut av landet. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Valen, som krever handling umiddelbart.

Dagbladet følger saken.

BEKLAGER: 
- Det burde vi ikke ha gjort. Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke etter at Aftenposten og en rekke andre internasjonale medier kom med avsløringen.
BEKLAGER: - Det burde vi ikke ha gjort. Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke etter at Aftenposten og en rekke andre internasjonale medier kom med avsløringen. Vis mer