- DnB Investor drev valgkamp for Røkke

Sjefen i DnB Investor, Jan Penne, og hans medarbeidere skal ha drevet den reneste valgkamp til støtte for Kjell Inge Røkke i dagene før Kværners generalforsamling. DnB Investor eies av Røkkes hovedbankforbindelse, statskontrollerte DnB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke fond og aksjonærer som sto sentralt under slaget om makten i Kværner fredag. Flere av dem forteller underhånden at de oppfattet DnB Investor som påfallende aktiv i forsøket på å overbevise aksjonærene om å gi Røkke full backing på generalforsamlingen. En sentral aktør i et av fondene sier det slik:

- Jeg opplevde det som om Jan Penne nærmest drev valgkamp for Kjell Inge Røkke og Aker Maritime.

Forundret Penne

Penne selv bekrefter overfor Dagbladet at DnB Investor var i kontakt med flere fond og investorer i dagene før generalforsamlingen.

- Vi tok kontakt for å sondere litt.

- Noen har oppfattet det som en valgkamp for Røkke?

- Det forundrer meg. Vi må huske at dette er et lite miljø, der aktørene kjenner hverandre godt. At man bryner hverandre på synspunkter i forkant av en slik generalforsamling synes jeg er helt ordinært, sier Penne, som har vært hardt presset de siste dagene.

- Man må være rimelig pervers for å ha glede av dette. Det som sårer mest, er antydningene om at vi løper en annens ærend, sier Penne.

Det var både før og under avstemningen om nytt styre i Kværner knyttet stor spenning til hvordan flere av de største aksjonærene ville stemme. Jan Penne skal ha vært aktiv til det siste, men opplevde likevel at et knapt flertall på generalforsamlingen vendte tommelen ned for Kjell Inge Røkke og Aker Maritimes forslag om å kaste hele det sittende Kværner-styret.

Resultatet ble at DnB Investor var det eneste store fondet som støttet Røkke.

Utad insisterer DnB Investor, som er et heleid datterselskap av DnB, på at alle beslutninger fattes etter egne, selvstendige vurderinger. Noe annet ville også vært i strid med norsk lovgivning.

Det er likevel ingen tvil om at båndene mellom banken, som er Kjell Inge Røkkes hovedbankforbindelse, forsikringsselskapet Vital og DnB Investor er tette. Overfor Dagbladet spekuleres det om at DnB-systemet så seg best tjent med å ha en storkunde som lyktes i sine industrielle og finansielle disposisjoner.

Provosert

Aksjesparerforeningens administrerende direktør, Knut T. Traaseth, konkluderte i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv med at han tror det er en sammenheng mellom DnBs finansiering av Kjell Inge Røkke og DnBs stemmegiving på Kværners generalforsamling.

Jan Penne vil i dag redegjøre offentlig for DnB Investors stemmegiving på generalforsamlingen.

BRYNET HVERANDRE: DnB Investor-sjef Jan Penne håpet på Røkke-seier under generalforsamlingen i Kværner. I forkant kontaktet selskapet flere andre storaksjonærer for å «bryne hverandre på synspunkter».