DNB inviterer til Vipps-dugnad for Syria

Storbanken spytter selv inn én million kroner, og ber deg finne fram mobilen for å støtte Røde Kors' arbeid i den kriserammede byen Aleppo.

SAMLER INN PENGER: DNBs konsernsjef Rune Bjerke ber Vipps-brukerne gi penger til Røde Kors' arbeid i Syria og Aleppo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAMLER INN PENGER: DNBs konsernsjef Rune Bjerke ber Vipps-brukerne gi penger til Røde Kors' arbeid i Syria og Aleppo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): DNB inviterer til Aleppo-dugnad. Gjennom betalingsappen Vipps oppfordrer banken kundene sine til å gi en ekstra julegave til Røde Kors' innsats i Syria, og spesielt den kriserammede byen Aleppo.

Banken spytter selv inn én million kroner i umiddelbar humanitær bistand. DNB oppmuntrer samtidig de drøyt 2,2 millioner Vipps-brukerne sine til å benytte Vipps-kode 2272 og støtte opp om Røde Kors' humanitære arbeid i Syria.

Konsernsjef Rune Bjerke forteller Dagbladet at banken ser på Syria-aksjonen som en del av sitt samfunnsansvar.

- For oss er det helt naturlig å videreføre samarbeidet DNB allerede har med Røde Kors inn mot tragedien i Syria. Vi har, som store deler av verden forøvrig, sett hvilke tragiske skjebner katastrofen i Syria skaper, og vi har sett det enorme behovet for oppbygning i Aleppo, sier Bjerke.

Håper på millioner

Aleppo var Syrias mest folkerike by da borgerkrigen brøt ut, med 3 millioner innbyggere. I dag er nær halvparten av disse på rømmen. De som er igjen i byen, lever under umenneskelige forhold.

Aleppo har vært et blodbad de siste månedene, og det ble meldt om regelrett likvidering av sivile som var igjen i byen etter et mislykket evakueringsforsøk like etter Assads regjeringsstyrker tok byen tilbake fra opprørerne forrige uke.

Byen er praktisk talt bombet sønder og sammen av Assad-vennlige jagerfly fra Russland.

Bjerke håper DNBs innsamlingsaksjon skal gi sårt tiltrengte millioner til oppbygning og humanitær bistand.

- Da vi hadde en liknende aksjon i fjor fikk vi inn 2 millioner kroner med de 500 000 brukerne Vipps hadde da. I dag har Vipps 2,2 millioner brukere, og vi i DNB gjør nå det vi kan for å aktivere hele brukergruppen vår til denne dugnaden, sier han.

Forferdet Bjerke

Vipps-aksjonen til inntekt for Aleppo begynner 19. desember og varer fram til julaften. En slik pengeoverføring til Røde Kors er gebyrfri.

Konsernsjef Bjerke forteller også at han personlig er opprørt over bildene han har sett på TV og i nettavisene.

- Det er ikke mulig å ikke bli forferdet av de bildene, sier han bestemt.

Aleppo har siden 2012 vært delt i en regjeringskontrollert vestlig del og en østlig del under opprørsstyrkenes kontroll. At opprørerne er nedkjempet av styrkene til Syrias president Bashar al-Assad, kan bli et vendepunkt i den snart seks år lange krigen, ifølge mange eksperter.

- Riktig med ekstra dugnad

De sivile lidelsene i Aleppo er nå så store at Bjerke sier DNB-ledelsen aldri var i tvil om at det var riktig med en slik pengeinnsamling på tampen av julehandelen.

- Vi har flere slike humanitære initiativ i løpet av et år, men situasjonen i Aleppo er så spesiell at vi mener det er helt riktig med en ekstra dugnad nå, avslutter Bjerke.

Blant dem som også har reagert voldsomt på grusomhetene i Aleppo er NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

- Det vi ser nå, er en grusom humanitær katastrofe. Vi ser drap på sivilpersoner, vi ser lidelse, og vi ser at uskyldige mennesker fanges i deler av Aleppo, fortalte Stoltenberg til NTB like før helgen.