Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNB kan få ekstraregning på flere hundre millioner

Følgene av forslaget om ny finansskatt kan bli dramatiske for sparebankene. Men det er DNB som blir sittende med brorparten av regningen.

EKSTRASKATT: Konsernsjef Rune Bjerke (t.v.), finansdirektør Bjøn Erik Næss og kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide, her under presentasjonen av 1. kvartal. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
EKSTRASKATT: Konsernsjef Rune Bjerke (t.v.), finansdirektør Bjøn Erik Næss og kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide, her under presentasjonen av 1. kvartal. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): DNB kan måtte betale 30 prosent mer i arbeidsgiveravgift. Økningen står alene for nær en fjerdedel av bransjens nye finansskatt, skriver Finansavisen.

Årsaken er regjeringens forslag til ny finansskatt i statsbudsjettet for 2017, der de ønsker å hente inn 2,25 milliarder kroner ekstra fra finansbransjen.

Følgene kan bli dramatiske for sparebankene, men brorparten av regningen skal ifølge avisen imidlertid dekkes av DNB, og banken må nå rette sin skatteguiding.

Høyere enn antatt

Den nye finansskatten vil øke arbeidsgiveravgiften med over 30 prosent, samtidig som finansindustrien ikke får redusert selskapsskatt. Den skal holdes på 25 prosent.

Ettersom bankene ikke betaler selskapsskatt på finansielle gevinster, blir den effektive skatten lavere enn den generelle selskapskatten skulle tilsi.

- Skatteguidingen for 2017 på 24 prosent opprettholdes, ettersom det tallet er basert på en forventet selskapsskatt på 25 prosent. Dersom forslaget til statsbudsjett blir vedtatt slik det foreligger, vil skattesatsen for finansselskaper i fremtiden bli høyere enn antatt, skriver finansdirektør Bjørn Erik Næss og informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB i en e-post til Finansavisen.

Næss og Westerveld vil imidlertid ikke uttale seg om hva DNB nå regner med å måtte betale. Ifølge banken regnes det nå på hva arbeidsgiveravgiften vil koste, og at DNB vil komme tilbake til konkrete tall når budsjettet er vedtatt.

Rundt 400 millioner

Arbeidsgiveravgiften økes fra 14,1 prosent til 19,1 prosent, og analytiker Thomas Svendsen i Nordea Markets skriver ifølge avisen i en kommentar til sine kunder at DNB trolig vil måtte ut med 368 millioner kroner i økte arbeidsgiveravgift.

Pareto Securities’ analytiker Vegard Toverud mener tallet kan bli enda høyere.

- Den økte arbeidsgiveravgiften vil øke DNBs lønnskostnader med rundt 400 millioner kroner før skatt. DNBs guiding på 24 prosent skattesats endrer seg ikke basert på den uendrede skattesatsen for finansselskaper, da den allerede var konservativt basert på 25 prosent skatt, sier Toverud til Finansavisen.

Flere nyheter:

- Som å velge mellom pest eller kolera
- Det er i sum en skatteskjerpelse for næringslivet
Kan gi masseoppsigelser i finansbransjen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media