DNB kvitter seg med lønnsomme lån

DNB-sjef Rune Bjerke kvitter seg med en rekke lønnsomme porteføljer.

DNB-sjef Rune Bjerke:  Vil selge porteføljer for 23 milliarder kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DNB-sjef Rune Bjerke: Vil selge porteføljer for 23 milliarder kroner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Fra september har DNB-sjef Rune Bjerke solgt lønnsomme porteføljer. Nå erkjenner han at han skulle gjort det før, og DNB-ledelsen skrur opp tempoet.

Finanstilsynet har bedt banken om å komme opp med 1,5 prosent i pilar 2-tillegg innen 2016, i tillegg til minste- og bufferkrav på til sammen 13,5 prosent. Begrensede vekstmuligheter snus i enkelte produktgrupper til reduksjon i volum, skriver Finansavisen torsdag.

Selger unna Konserndirektør Harald Serck-Hanssen i divisjonen for bankens største kunder og den internasjonale aktiviteten selger nå unna lån banken isolert sett tjener penger på.

- Lånene vi selger har en margin som i snitt er på mindre enn 1 prosent. De frigjør kapital dag én, som vi kan bruke på andre engasjementer, sier Serck-Hanssen til Finansavisen. Hans avdeling viser til en snittmargin på 2,2 prosent.

Som Finansavisen skrev etter DNBs offentliggjøring av resultatene for tredje kvartal, hadde divisjonen solgt unna porteføljer til 5 milliarder kroner. Salgene kommer i tillegg til alle de andre eiendelene banken ønsker å bli kvitt, og nå skrus tempoet kraftig opp.

Ikke-strategiske kunder - Vi har definert en portefølje bestående av lån på til sammen 23 milliarder kroner. Dette er lån til ikke-strategiske kunder. Det er låntakere hvor vi ikke har fått en relasjon og tilleggssalg, som investment banking-tjenester og lignende. Og det er nærmest utelukkende internasjonale låntakere, hovedsakelig innen energi og shipping, sier Serck-Hanssen til Finansavisen.

Ifølge ham begynte salgene i september, og han har kommet opp i 13 milliarder. Den siste milliarden ble han kvitt denne uken.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år