DNB Markets tror ikke på renteoppgang før i 2016

Og boligprisene vil fortsatt stige, men ikke så mye som før.

ØKONOMI: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB. Foto GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
ØKONOMI: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB. Foto GRØNNING/TORBJØRN DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Sommeren og høsten 2013 var preget av et negativt omslag i boligmarkedet, men prisfallet viste seg å være forbigående.

I desember stabiliserte prisene seg, for så å stige igjen på nyåret. I juli 2014 var sesongjusterte priser 3,6 prosent høyere enn i desember 2013, og 2,6 prosent høyere enn i juli 2013, slår DNB Markets fast i sine Økonomiske Utsikter for 2. kvartal 2014.

Tror på oppgang og nedgang Meglerhuset slår fast at hovedforklaringen var et skift i bankenes utlånsadferd som utløste fallet. Men nå er DNB Markets mer positiv og tror på dempet oppgang fremover, men en realprisnedgang.

- Vi har lenge argumentert for at vi skal inn i en periode med ganske stabile boligpriser etter et par tiår med solid vekst. Moderate lønnsoppgjør, svakere jobbvekst de nærmeste årene og økende arbeidsledighet vil bidra til å dempe prisveksten i boligmarkedet, heter det i den rykende ferske rapporten.

Ved å holde renten lav enda lenger vil pengepolitikken bidra til å hindre et nytt boligprisfall, mener DNB Markets.

- Etter en prisvekst på vel 2 prosent samlet sett i år, anslår meglerhuset at boligprisene stabiliserer seg neste år. I 2016 og 2017 venter vi svært forsiktig prisvekst, til sammen 3 prosent. Justert for konsumprisveksten vil det bety en realprisnedgang på boliger, fremgår det av rapporten.

Ikke renteheving før i 2016? Banken tror heller ikke at den svekkelsen i økonomien som nå oppleves blir langvarig og tror at norsk økonomi vil være tilbake på en sterkere vekstbane igjen i 2016.

I tillegg pekes det på at en svakere krone har løftet inflasjonen opp til Norges Banks mål, men at lavere kostnadsvekst vil trekke inflasjonen ned igjen i 2016-2017.

- Med slike utsikter er det liten grunn for sentralbanken til å heve renten i løpet av det neste halvannet året, konkluderer DNB Markets.

Det anslås at Norges Bank vil la renten ligge i ro til 2015. I mars 2016 vil den økes til 1,75 prosent. Neste økning kan komme et halvt år etter det.

I 2017 venter DNB Markets nå at renten heves tre ganger, hver med 0,25 prosentpoeng. I gjennomsnitt for 2017 anslår DNB Markets at styringsrenten vil bli knappe 2,4 prosent.

Flere nyheter DNB Markets: - Oppsvinget holder frem
- Liten grunn til å heve renten