DnB NOR-aksjene faller tosifret

Og 55 andre norske selskaper gjør det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dgbladet.no):  Klokka 14.45 i ettermiddag var Oslo Børs falt med over elleve prosent. Hovedindeksen var klokka 15.10 nede i 215.

- Et fall på over ti prosent er mye. Dersom fallet fortsatt er det samme når vi stenger klokka 17.30 vil det være det tredje største fallet på børsen på en dag siden 1983, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til Dagbladet.no. 

- Voldsomt

- Oi oi oi. Dette er voldsomt, er sjeføkonom Harald Martin Andreassen i First Securities sin reaksjon på det voldsomme børsfallet.

Han forklarer at dette er ikke Norge alene om i dag.

Børsen har falt som en stein de siste månedene: 22. mai i år var nemlig hovedindeksen på Oslo Børs på sitt høyeste noensinne, med 522,90 poeng.

Med andre ord har børsen falt med 300 poeng på fem måneder.

Det største fallet noensinne var den svarte mandagen i 1987, da børsen falt med 19 prosent i løpet av en dag.

I FRITT FALL: Grafen viser hvordan Hovedindeksen ved Oslo Børs har stupt det siste halve året. Fallet har gått fra all time high på 522,90 poeng 22.mai i år, til dagens 220 poeng, et verdifall på rundt 60 prosent. NB: Grafen inkluderer ikke hovedindekstallene fra i dag.
I FRITT FALL: Grafen viser hvordan Hovedindeksen ved Oslo Børs har stupt det siste halve året. Fallet har gått fra all time high på 522,90 poeng 22.mai i år, til dagens 220 poeng, et verdifall på rundt 60 prosent. NB: Grafen inkluderer ikke hovedindekstallene fra i dag. Vis mer

DnB NOR kraftig ned
Flere store norske selskaper faller kraftig i dag.

DnB NOR-aksjene faller i dag med elleve prosent, mens Yara faller med hele 15 prosent.

- Nå faller børsene over hele Europa og hele verden, og i natt falt det asiatiske markedet kraftig. Vi får sterke signaler derfra. Samtidig faller flere store internasjonale selskaper kraftig, som for eksempel Sony og Toyota. Begge selskapene har sagt at de vil levere svake tall for i år, sier Olsen.

Oslo Børs er en svært råvaresensitiv børs, og nå faller oljeprisene med flere dolar hver dag.

- Dette er årsaken til at Oslo Børs faller noe mer enn de andre børsene, sier Olsen.

- Nødvendige tiltak

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener de nasjonale krisetiltakene rundt om i verden har vært nødvendige.

- Uten dem hadde situasjonen vært verre, sier Andreassen til Dagbladet.no.

Men han tror ikke nødvendigvis det er flere krisepakker som må til nå.

DnB NOR-aksjene faller tosifret

- Et poeng kunne være å se på det finanspolitisk ved å kutte skattene for eksempel, sier han.

Europa raser

Panikken råder på de europeiske børsene fredag formiddag. I Frankfurt og Paris er nedgangen på mer enn 10 prosent, melder NTB.

Den tyske DAX 30-indeksen i Frankfurt falt med 6,6 prosent like etter åpning. Derfra forsvant den videre nedover og ved formiddagstid var den prosentvise nedgangen på hele 10,13 prosent.

I Frankrike står det enda dårligere til. CAC 40-indeksen i Paris falt til 2.959,29 poeng, en nedgang på 10,62 prosent. Det er Paris-børsens laveste nivå siden mai 2003.

I London raste FTSE 100-indeksen til 3.715,24 poeng, en nedgang på mer enn 9 prosent. Også i London må man tilbake til 2003 for å finne et lignende nivå.

<B>FALLER SOM EN STEIN: Oslo Børs er ned med over elleve prosent i dag.