Oslo 20080214. Rune Bjerke i DnB NOR  legger frem rekordresultat for DnB.

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Oslo 20080214. Rune Bjerke i DnB NOR legger frem rekordresultat for DnB. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Dnb Nor får 26 millioner i straff for innsidehandel

Forelegg og inndragning fra Økokrim etter flere brudd på verdipapirhandelloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Økokrim har utstedt et forelegg på 12 millioner til Dnb Nor og krever 14 millioner inndratt for flere brudd på verdipapirhandelloven, skriver Økokrim i en pressemelding.

Samtidig meldes det at siktelsene mot to Dnb Nor-ansatte i samme sak er henlagt.

Bakgrunnen for forelegget er at banken i en rekke møter med Norges bank mottok innsideopplysninger om bruken av statsobligasjoner før regjeringen offentliggjorde «tiltakspakken» for å bedre bankenes likviditet 12. oktober 2008.

Dagbladet avslørte 18. oktober 2008 at Norges Bank ga videre fortrolig informasjon til Dnb Nor.

- I en slik sonderingsprosess vil man høre med næringen om hvilke tiltak som treffer i en pakke. Det er fortrolig informasjon som må behandles deretter. Dette vil bankene skjønne selv at de ikke skal benytte seg av, sa informasjonssjef i Norges Bank, Siv Meisingseth.

I et møte presenterte Norges Bank en pakke de hadde utarbeidet sammen med Finansdepartementet for å hjelpe bankvesenet gjennom likviditetskrisen.

Mange spekulasjoner oppstod etter at DnB NOR solgte statsobligasjoner for til sammen 2,3 milliarder kroner torsdag 9. og fredag 10. oktober. Da hadde de nettopp fått vite at staten ville stille statsobligasjoner til disposisjon for bankene, noe som trolig ville svekke obligasjonene i pris.


DnB NOR vedtar et forelegg fra Økokrim etter påstand om brudd på innsidereglene, skriver Dnb Nor i en pressemelding.


De fastholder at det ikke er gitt ulovlig innsideinformasjon i saken, og konstaterer at saken mot bankens ansatte er henlagt.

Økokrim innledet etterforskning mot DnB NOR høsten 2008 etter påstand om innsidehandel i statsobligasjoner. Økokrim henlegger saken mot de ansatte i DnB NOR, men har tatt ut forelegg mot konsernet med en bot på 12 millioner kroner og inndragning på 14 millioner kroner.

- Vi har nå brukt ett og et halvt år på denne saken, og det har vært en stor belastning for våre involverte medarbeidere og for banken. Nå vil vi legge saken bak oss ved å vedta forelegget, sier konserndirektør Trond Bentestuen.

En behandling i rettssystemet ville vært ressurskrevende og en belastning for banken i lang tid. DnB NOR vedtar forelegget ut fra en samlet vurdering av hva banken vil være best tjent med fremover.

- Vi konstaterer at Økokrim har henlagt saken mot bankens ansatte. Vi har brukt store ressurser det siste året på å dokumentere at vi ikke har brutt loven, og fastholder at det ikke er gitt innsideinformasjon i saken, sier Bentestuen.Dette skjedde høsten 2008:

Fredag 3. oktober:
• Finansdepartementet hadde møte med Norges Bank hvor sentralbanksjefen foreslo et samarbeid om en bytteordning av verdipapirer. 

•  Samme dag hadde DnB Nor-sjefen Rune Bjerke møte med sentralbanksjef Svein Gjedrem. Ifølge Norges Bank tok Bjerke selv kontakt for å ha et møte om finanskrisa og «for å gi Gjedrem sin vurdering av bankens situasjon».

• 3. oktober var også Rune Bjerke på et orienteringsmøte med Finansdepartementet. Ifølge departementet skal det ikke ha blitt gitt noen informasjon om mulige tiltak.

Mandag 6. oktober: 
•  Norges Bank overleverte en skisse til Finansdepartementet om en ordning med bytte av verdipapirer.

Tirsdag 7. oktober: 
•  Rune Bjerke ringte til Schjøtt-Pedersen og uttrykte bekymring for om regjeringen var oppmerksom på bankenes langsiktige finansieringsbehov. Ifølge Statsministerens kontor er dette første gang i oktober at Schjøtt-Pedersen snakker med Rune Bjerke.

Onsdag 8. oktober:
• Finansråd Tore Eriksen holdt foredrag for Sparebanken i Hedmark om statsbudsjettet onsdag 8. oktober.

Torsdag 9. oktober: 
•  Bjerke ringer tilbake til Schjøtt-Pedersen ved SMK. Der forsikret statssekretæren om at næringens signaler om situasjonen hadde nådd fram. 

•  DnB NOR gjør et nedsalg i sine statsobligasjoner tilsvarende 1,1milliarder kroner. 

•  Finansminister Kristin Halvorsen holdt foredrag på Sparebankforeningens årsmøte.

Fredag 10. oktober: 
• DnB gjennomførte et nytt nedsalg tilsvarende 1,2 milliarder kroner. 

•  Rune Bjerke tok på ny kontakt med Jens Stoltenbergs stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. 

•  Kl. 12.00 møtte finansministeren adm. dir Arne Skauge i FNH og adm. dir Arne Hyttnes i Sparebankforeningen. Ifølge finansdepartementet ble det orientert om at de arbeidet med en bytteordning for verdipapirer. 

•  Kl. 13 samme dag har finansministeren også et møte med børsdirektør Bente Landsnes. Lørdag 11. oktober: 

•  Schjøtt-Pedersen og Bjerke har en kort samtale lørdag formiddag. 

•  Lørdag ettermiddag sendte Jens Stoltenberg følgende sms til sin venn, DnB Nor-sjef Rune Bjerke: «Hører du har hatt kontakt med Karl Eirik. Ta kontakt med meg om du har behov for det.»

• Finansministeren hadde flere samtaler til en rekke ledere i forskjellige banker, inkludert Rune Bjerke. Kristin Halvorsen informerte om pakken som ville bli lagt fram på søndagens pressekonferanse.

Søndag 12. oktober: 
• Ved lunsjtider søndag 12. oktober ble adm- .dir. Arne Hyttnes i Sparebankforeningen informert om redningspakka. Det samme ble Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon. Børsdirektør Bente Landsnes ble orientert per telefon i forkant av pressekonferansen. 

•  Finansminister Kristin Halvorsen, statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem presenterer redningspakka på 350 milliarder kroner på en pressekonferanse i regjeringskvartalet.

Kilder: Finansdepartementet, Statsministerens kontor, Dagens Næringsliv, VG og Norges Bank

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer