Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dnb Nor får 26 millioner i straff for innsidehandel

Forelegg og inndragning fra Økokrim etter flere brudd på verdipapirhandelloven.

Oslo 20080214. Rune Bjerke i DnB NOR  legger frem rekordresultat for DnB.

Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Oslo 20080214. Rune Bjerke i DnB NOR legger frem rekordresultat for DnB. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Økokrim har utstedt et forelegg på 12 millioner til Dnb Nor og krever 14 millioner inndratt for flere brudd på verdipapirhandelloven, skriver Økokrim i en pressemelding.

Samtidig meldes det at siktelsene mot to Dnb Nor-ansatte i samme sak er henlagt.

Bakgrunnen for forelegget er at banken i en rekke møter med Norges bank mottok innsideopplysninger om bruken av statsobligasjoner før regjeringen offentliggjorde «tiltakspakken» for å bedre bankenes likviditet 12. oktober 2008.

Dagbladet avslørte 18. oktober 2008 at Norges Bank ga videre fortrolig informasjon til Dnb Nor.

- I en slik sonderingsprosess vil man høre med næringen om hvilke tiltak som treffer i en pakke. Det er fortrolig informasjon som må behandles deretter. Dette vil bankene skjønne selv at de ikke skal benytte seg av, sa informasjonssjef i Norges Bank, Siv Meisingseth.

I et møte presenterte Norges Bank en pakke de hadde utarbeidet sammen med Finansdepartementet for å hjelpe bankvesenet gjennom likviditetskrisen.

Mange spekulasjoner oppstod etter at DnB NOR solgte statsobligasjoner for til sammen 2,3 milliarder kroner torsdag 9. og fredag 10. oktober. Da hadde de nettopp fått vite at staten ville stille statsobligasjoner til disposisjon for bankene, noe som trolig ville svekke obligasjonene i pris.


DnB NOR vedtar et forelegg fra Økokrim etter påstand om brudd på innsidereglene, skriver Dnb Nor i en pressemelding.


De fastholder at det ikke er gitt ulovlig innsideinformasjon i saken, og konstaterer at saken mot bankens ansatte er henlagt.

Økokrim innledet etterforskning mot DnB NOR høsten 2008 etter påstand om innsidehandel i statsobligasjoner. Økokrim henlegger saken mot de ansatte i DnB NOR, men har tatt ut forelegg mot konsernet med en bot på 12 millioner kroner og inndragning på 14 millioner kroner.

- Vi har nå brukt ett og et halvt år på denne saken, og det har vært en stor belastning for våre involverte medarbeidere og for banken. Nå vil vi legge saken bak oss ved å vedta forelegget, sier konserndirektør Trond Bentestuen.

En behandling i rettssystemet ville vært ressurskrevende og en belastning for banken i lang tid. DnB NOR vedtar forelegget ut fra en samlet vurdering av hva banken vil være best tjent med fremover.

- Vi konstaterer at Økokrim har henlagt saken mot bankens ansatte. Vi har brukt store ressurser det siste året på å dokumentere at vi ikke har brutt loven, og fastholder at det ikke er gitt innsideinformasjon i saken, sier Bentestuen.Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!