DnB Nor tror 90 000 mister jobben

180 000 arbeidsplasser kan forsvinne i privat sektor.

DYSTRE SPÅDOMMER:Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets spår flere jobber i det offentlige, færre privat. Foto: Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DYSTRE SPÅDOMMER:Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets spår flere jobber i det offentlige, færre privat. Foto: Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det blir mellom 120.000 og 180.000 færre ansatte de to neste årene i privat sektor Norge som følge av lavkonjunkturen, tror økonomer i DnB NOR.

De største avskallingene av arbeidsplasser kommer i industrien med mellom 30.000 og 50.000 færre ansatte, og i bygg og anlegg med mellom 40.000 og 50.000. Men tallet i bygg og anlegg er avhengig av tiltak i regjeringens tiltakspakke.

Og sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets sier at han venter en tiltakspakke fra regjeringen i slutten av januar på 30 milliarder kroner. Det innebærer investeringer på 1,5 av BNP (bruttonasjonalprodukt) i fastlandsøkonomien, og Dørum tror 14 milliarder kroner av pakken blir brukt i år.

Kvalifisert gjetning

- Pakkens størrelse er en kvalifisert gjetning og ikke noe råd til regjeringen, sier Dørum. Han utelukker ikke at regjeringens pakke blir mindre enn den kvalifiserte gjetningen fordi regjeringens vurderinger av tiltak kan bygge på økonomiske anslag som er mindre dramatiske enn dem DnB NOR legger til grunn.

- Avskallingen av arbeidsplasser i privat sektor vil være stor, men ikke så stor som i forrige lavkonjunktur på begynnelsen av 1990-tallet, sier Dørum til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer