DYSTRE SPÅDOMMER:Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets spår flere jobber i det offentlige, færre privat. Foto: Foto: Erlend Aas / SCANPIX
DYSTRE SPÅDOMMER:Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets spår flere jobber i det offentlige, færre privat. Foto: Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

DnB Nor tror 90 000 mister jobben

180 000 arbeidsplasser kan forsvinne i privat sektor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir mellom 120.000 og 180.000 færre ansatte de to neste årene i privat sektor Norge som følge av lavkonjunkturen, tror økonomer i DnB NOR.

De største avskallingene av arbeidsplasser kommer i industrien med mellom 30.000 og 50.000 færre ansatte, og i bygg og anlegg med mellom 40.000 og 50.000. Men tallet i bygg og anlegg er avhengig av tiltak i regjeringens tiltakspakke.

Og sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets sier at han venter en tiltakspakke fra regjeringen i slutten av januar på 30 milliarder kroner. Det innebærer investeringer på 1,5 av BNP (bruttonasjonalprodukt) i fastlandsøkonomien, og Dørum tror 14 milliarder kroner av pakken blir brukt i år.


Kvalifisert gjetning

- Pakkens størrelse er en kvalifisert gjetning og ikke noe råd til regjeringen, sier Dørum. Han utelukker ikke at regjeringens pakke blir mindre enn den kvalifiserte gjetningen fordi regjeringens vurderinger av tiltak kan bygge på økonomiske anslag som er mindre dramatiske enn dem DnB NOR legger til grunn.

- Avskallingen av arbeidsplasser i privat sektor vil være stor, men ikke så stor som i forrige lavkonjunktur på begynnelsen av 1990-tallet, sier Dørum til NTB.

Som en motvekt til avskallingen, som særlig vil komme innen privat tjenesteyting i tillegg til i industrien og i bygg- anlegg, mener DnB Nor-økonomene at det vil bli mellom 30.000 og 40.000 flere arbeidsplasser i offentlig sektor. Netto vil det bli 90.000 færre arbeidsplasser de to neste årene, men mesteparten av nedgangen vil komme i inneværende år. Arbeidsledigheten vil ligge på 5 prosent i 2010, mener Dørum.


Slipper ikke unna

Norge slipper med andre ord ikke unna følgene av den globale finanskrisen.

- Gullalderen i økonomien med en gjennomsnittsvekst på 5 prosent de siste årene, er forbi sier sjeføkonomen i DnB NOR.

Men «termometeret» for den norske økonomien viser ikke så dårlige prognoser som for mange andre land. I år regner Dørum med en nedgang i på 0,5 prosent i Fastlands-BNP, men en vekst neste år på 1,5 prosent i samband med regjeringens tiltak.

Den norske staten i en heldigere stilling enn mange andre land på grunn av oljeinntektene og Statens pensjonsfond-utland, som setter myndighetene i stand til å føre en tyngre motkonjunkturpolitikk. Som det sto i Financial Times i desember: «Hvis du skal være et land i verden som går inn i en økonomisk krise, vær Norge», siterte Dørum på pressekonferansen hos DnB NOR på Aker Brygge i Oslo.


Vinnere

Til tross for nedgangstidene og i motsetning til dem som rammes av ledighet, vil den norske staten gå med et stort overskudd i år. Tar man med oljeinntektene, så blir det et overskudd på statsbudsjettet på 343 milliarder kroner, viser anslagene fra økonomene i DnB NOR.

De har også sett på noen samfunnsgrupper som vil gå gjennom økonomikrisen som vinnere. En husholdning med 700.000 i inntekt, med to ganger inntekten i gjeld og en gjennomsnittlig lønnsvekst vil kunne øke forbruket dette året med nesten 15 prosent. Den samme husholdningen måtte på grunn av høye renter som spiste opp all lønnsvekst, i fjor kappe forbruket med 0,8 prosent. I 2010 kan samme husholdning øke forbruket med 3 prosent.

For den samme husholdningen med tre ganger inntekten i gjeld, vil forbruksveksten kunne bli på 24 prosent i år og 3 prosent neste år, først og fremst takket være en lav rente, går det fram av Økonomiske utsikter fra DnB NOR.


(NTB)