DnB og NOR vil ikke avkrefte grove beskyldninger

Verken DnB eller Sparebanken NOR vil kommentere de alvorlige beskyldningene som har kommet mot bankene knyttet til låneavtalen med Røkke. Dermed bidrar bankene i høy grad til ytterligere spekulasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har bankene gått inn på en låneavtale med Kjell Inge Røkke som forutsetter salg av Aker Maritime og tapping av Aker RGI-kassen? Og har bankene med denne låneavtalen bidratt til en situasjon der Røkke gjør noe ulovlig, nemlig å kjøpe aksjer mens han sitter på innsideinformasjon?

Dagens Næringsliv mer enn antyder begge deler.

De to bankene, som etter det avisa skriver skal låne Kjell Inge Røkke 5 milliarder kroner til restoppkjøpet av Aker RGI, vil verken avkrefte eller bekrefte opplysningene avisen har offentliggjort.

Konfidensielt

- Vi kan ikke kommentere dette. Dette er konfidensielt. Hvis man som bank virkelig skulle svekke sin troverdighet kan man jo kommentere det. Enhver kunde skal være trygg på at det som sies mellom låntaker og långiver ikke kommer ut, sier informasjonsdirektør Frode Helgerud i Gjensidige NOR.

- Men føler ikke banken behov for å renvaske seg? Sparebanken NOR kunne fortelle hvorvidt den har bidratt til noe ulovlig?

- I og for seg. Det er en selvfølgelighet at Sparebanken NOR i all sin virksomhet forholder seg til norsk lovgivning, sier Helgerud. Han viser til at det eventuelt blir en oppgave for myndighetene å undersøke om banken snakker sant i så måte.

- Det vil si at du avviser blankt at Sparebanken NOR har gjort noe ulovlig eller bidratt til noe ulovlig?

- Utgangspunktet for våre beslutninger ligger innenfor loven, sier Helgerud.

«Ingen kommentar» er også DnBs godt innøvde refleks på de samme spørsmål.

- Når denne type påstander kommer fram i pressen fører det til at vi gjennomgår alle sider av saken, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan til NTB. Han vil ikke konkretisere hva en slik gjennomgang innebærer. På generell basis sier han om DnB at «vi holder oss til loven».

- Det skulle ikke være nødvendig å presisere det. Spørsmålet er hvorvidt vi kan kommentere påstandene. Hvis vi begynner å kommentere kommer vi fort inn på kundeforhold, sier Veggan.

Veggan vil heller ikke kommentere hvorvidt DnB har fått noen henvendelse fra Kredittilsynet om saken. Tilsynets sjef Bjørn Skogstad Aamo sa til DN i dag at Kredittilsynet foreløpig har konsentrert sine undersøkelser om andre kilder enn bankene.Lite Børsen gjørDet er Kredittilsynet eller Økokrim som eventuelt må gå til bankene og Røkkes selskap TRG for å få undersøkt om det foreligger lovbrudd. Oslo Børs kan ikke gjøre annet enn å innhente uttalelser fra børsnoterte selskaper. Etter at innside-påstandene sto på trykk onsdag, har Børsen innhentet uttalelser både fra Aker Maritime og Aker RGI. Begge selskaper benekter at de sitter på innsideinformasjon.

Med disse uttalelsene opphevet Børsen den børspausen som ble innledet etter DNs oppslag onsdag.

Røkkes TRG er imidlertid ikke spurt av Børsen, rett og slett fordi selskapet ikke er børsnotert.

Informasjonssjef Bernt Bangstad ved Oslo Børs sier til NTB at Børsen samarbeider tett med Kredittilsynet i denne saken.

(NTB)