DnB og Storebrand nærmere fusjon

Styrene i begge selskapene har kommet fram til at det er grunnlag for forhandlinger, og aksjene er suspendert fra Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muligheten for en fusjon mellom Storebrand og Den norske Bank øker etter helgas samtaler. Ifølge en melding til Oslo Børs sitter Storebrand og DnB i formiddag i forhandlinger om en sammenslåing av de to selskapene. Både Storebrand- og DnB-aksjen ble suspendert fra handel på Oslo Børs på grunn av usikkerhet rundt prisingen av aksjene.

Samtlige av de store eierne i DnB og Storebrand ønsker en sammenslåing av de to selskapene. Det samme gjør selskapenes ledelse, regjeringen og et flertall på Stortinget.

Seint i går kveld var det fremdeles diskusjon om hvor mye DnB skal betale for selskapet. Etter det Dagbladet forstår er banken villig til å gi Storebrands aksjonærer et sted mellom 1,3 og 1,35 DnB-aksjer per Storebrand-aksje. Storebrand sto på sin side hardt på at bytteforholdet skal være 1,4.

Storebrand prises dermed til et sted mellom 16,1 og 17,3 milliarder kroner.

Nyfrelst Hagen

Avstanden mellom partene var i går kveld svært liten. En av årsakene til det er at flere sentrale aktører de siste timene har kastet seg aktivt inn i forsøket på å skape en stor norsk finansenhet. En av dem er Stein Erik Hagen. Hagen, som i fjor raste mot DnB da banken stanset finske Sampos forsøk på å kjøpe Storebrand, ønsker nå DnB velkommen.

I den forbindelse har kolonial-milliardæren vært aktiv overfor både ledelsen i de to selskapene og de dominerende eierne for å markere sitt nyvunne positive syn på fusjonen.

Ja fra eierne

Etter det Dagbladet forstår ønsker samtlige av Storebrands fem største eiere - Skandia, Folketrygdfondet, Orkla, Christen Sveaas og Stein Erik Hagen - fusjonen velkommen. Også finansminister Per-Kristian Foss kommer etter alt å dømme til å gå inn for å slå sammen Storebrand og statskontrollerte DnB. Ønsket om å skape en sterk norsk enhet deles sågar av et flertall på Stortinget.

And the winner is...

Dermed ligger det meste til rette for at DnB-sjef Svein Aaser denne gangen lykkes i sitt meget høye spill for å slå selskapene sammen. Aaser ble i fjor utskjelt etter å ha blokkert for finske Sampo og selv ha mislyktes i å overta Storebrand.

Nå vinner han trolig på alle fronter.

Dersom enighet oppnås, kommer Svein Aaser til å bli konsernsjef i det nye selskapet. Det betyr at Storebrand-sjef Idar Kreutzer degraderes. Også Storebrands styreformann, Leiv Nergaard, må etter alt å dømme vike plassen. Jannik Lindbæk, som i dag leder DnBs styre, er storfavoritt til den nye og utvidete posisjonen.

Byttet skjorter

De hemmelige møtene i DnB og Storebrand har vært mange og lange de siste dagene.

Såpass hett gikk det for seg i går, at DnB fikk levert nyvaskede og nystrøkne skjorter på døra til sitt hovedkvarter på Aker Brygge.

Og selv om det fremdeles var brikker som ikke hadde falt på plass i fusjonspuslespillet da Dagbladet gikk i trykken, ga sentrale aktører i går kveld likevel klart uttrykk for at de trodde på en løsning.

Målet er å presentere planene for det nye selskapet i løpet av dagen.

Vil ha opptur

Et av DnBs problemer underveis har vært å overbevise Storebrands styreformann, Leiv Nergaard, om at det dreier seg om en fusjon og ikke et oppkjøp. DnB har derfor argumentert for at bytteforholdet - og dermed prisen - må holdes såpass lav at markedet vil motta nyheten om det nye selskapet med hurrarop og stigende kurser.

Nergaard - som i utgangspunktet har ønsket seg en åpen budkamp framfor et tvangsekteskap - har på sin side forsøkt å presse prisen så høyt som mulig.

SEIER I SIKTE:</B> DnB-sjef Svein Aaser var i natt svært nær en løsning som vil innebære at Storebrand og DnB blir ett selskap. Prisen - i form av aksjer - vil trolig ligge mellom 16,1 og 17,3 milliarder kroner.<P>