Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNB setter opp boliglånsrenta

Med inntil 0,25 prosentpoeng.

DNB HEVER: DNB setter opp boliglånsrenta med 0,25 prosentpoeng. Foto: Scanpix
DNB HEVER: DNB setter opp boliglånsrenta med 0,25 prosentpoeng. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentehoppet kommer dagen etter at Norges Bank for første gang på sju år satte opp styringsrenta, fra 0,50 til 0,75 prosent.

- Etter en lang periode med historisk lave boliglånsrenter er det ikke overraskende at rentenivået nå øker, sier DNBs konserndirektør for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten i en pressemelding.

- Det er flere faktorer som påvirker rentene kundene betaler på boliglånet sitt. Det har lenge vært forventet at Norges Bank ville øke styringsrenta på rentemøtet 20. september, blant annet på bakgrunn av de signaler sentralbanken selv har gitt. Dette har gitt seg utslag i økte pengemarkedsrenter over noe tid, sier Ingjerd Blekeli Spiten.

- Selv om renteøkninger gjør det dyrere å låne penger, har rentehevingen denne gangen vært ventet og varslet i lang tid. Det gjør at vi tror de fleste låntagere har innstilt seg på at dette ville komme, sier hun.

- Et godt råd

Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB, ønsker ikke å kommentere renteøkningen utover pressemeldingen.

- Forbrukerrådet gikk i går ut og sa at folk ikke bør godta en renteøkning. Hva tenker dere om det?

- Norges bank ba i går forbrukerne om å forberede seg på at økningen i styringsrenta ville gi økte boliglånsrenter «veldig snart». Det var et godt råd. Forbrukerrådets regnestykke er heller ikke riktig, hva angår bankenes marginer på boliglån. De marginene har falt ganske markant gjennom 2018, sier Westerveld til Dagbladet.

Økt interesse for fastrente

Senior kommunikasjonsrådgiver hos Nordea, Anja Lohne Holm har ett svar på Dagbladets spørsmål om hva Nordea gjør med renta framover:

- Det har jeg ikke lov å si noe om, svarer hun.

- Av konkurransemessige hensyn kan vi ikke kommentere hva vi gjør med våre priser framover, selv om vi selvfølgelig følger markedet tett. Samtidig skal vi være konkurransedyktige på pris, sier Lohne Holm.

Hun sier Nordea har merket en tydelig økt interesse for fastrente.

- Vi har fått flere forespørsler om det, og det er flere som binder renta, sier hun.

Dagbladet har søkt Sparebank 1 på Østlandet og i Midt-Norge. Gjentatte henvendelser er ikke besvart. Sentralt i Sparebank 1 får Dagbladet opplyst at det er de enkelte bankene som avgjør rentenivået.

Utsikter og risikobilde

Gårsdagens rentehopp har vært ventet helt siden sentralbanksjef Øystein Olsen holdt sin årstale i februar.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenta mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i går.

Siden mars 2016 har styringsrenta vært uendret på 0,5 prosent, og renta har ikke økt på sju år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!