DNB setter opp boligrenta. Her er ekspertens råd til deg med boliglån

Forbrukerrådets ekspert Elisabeth Realfsen mener boliglånskunder må passe på så de ikke kaster penger ut gjennom vinduet.

RENTEØKNING: Betaler du høy boliglånsrente bør du sjekke hva andre banker tilbyr, ifølge Forbrukerrådet. Foto: NTB Scanpix
RENTEØKNING: Betaler du høy boliglånsrente bør du sjekke hva andre banker tilbyr, ifølge Forbrukerrådet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag satte Norges Bank for første gang på sju år opp styringsrenta, fra 0,50 til 0,75 prosent.

I går ble det kjent at DNB og Sparebank 1 setter opp boliglånsrenta med 0,25 prosentpoeng.

- Jeg er ikke overrasket over DNB, men jeg er spent på hva som skjer videre, sier Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen.no i Forbrukerrådet.

Rentehoppet markerer en ny tid for 333.000 boligeiere som aldri har opplevd renteøkning, ifølge NTB.

- Selv om renteøkninger gjør det dyrere å låne penger, har rentehevingen denne gangen vært ventet og varslet i lang tid. Det gjør at vi tror de fleste låntakere har innstilt seg på at dette ville komme, uttaler DNBs konserndirektør for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten i en pressemelding.

Kaster penger ut vinduet

Realfsen har ett klart råd til boliglånskunder som betaler over konkurransedyktig rente på boliglånet: bytt bank.

- Betaler du høy pris for boliglånet i utgangspunktet så bør du gjøre enkel prosess og flytte boliglånet til en annen konkurransedyktig bank, sier Realfsen.

Hun anbefaler boliglånskunder om å sjekke hvilke alternativer de har på Finansportalens nettsider. Nettsidene viser oversikten over bankenes fastrentetilbud og tilbud på flytende rente. Bankene er etter markedsføringsloven pliktige til å rapportere inn denne informasjonen.

- Kundene bør sporenstreks sjekke om de betaler konkurransedyktig pris. Gjør man ikke det kaster man penger ut gjennom vinduet hvis man ikke bytter bank, sier Realfsen.

Kaster penger ut vinduet

Ifølge Realfsen er spriket mellom bankene som tilbyr middels dyr rente og de som tilbyr den laveste renta så stor at det, uavhengig av om bildet endrer seg, vil være billigere å flytte boliglånet.

- Hvis spriket er opp til ett prosentpoeng mellom det du betaler nå og det billigste alternativet tjener du på å flytte lånet selv om det billigste alternativet skulle øke med en kvart prosent, sier Realfsen.

Realfsen har også ett generelt råd til bankkunder.

- Markedet er sånn at kundene må følge med og forhandle med bankene som om de selv var næringsdrivende. Det er ingen selvfølge at bankene tilbyr en god pris. Jeg tror mange forventer at bankene tar ansvar for oss, men vi må skjønne at bankene er næringsdrivende. Selv om de har et samfunnsansvar tar de ikke ansvar for individene, sier Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer