DNB-sjef avfeier dommedagsprofeti: - Ingen ny finanskrise

Oslo Børs så nytt bunnivå onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hovedindeksen på Oslo Børs falt hele 4,71 prosent onsdag og endte på 518,05 poeng. 

- Dagen i dag var ikke noe hyggelig, sier aksjesjef Alexander Opstad i DNB Markets til Dagbladet. 

Han vil likevel ikke overdramatisere betydningen av dagens børsfall, som er en ny bunnotering for året - og det verste fallet siden 24. august i fjor da Hovedindeksen falt med 5,19 prosent.

- Det har vært en dårlig start på året. Historisk har børsutviklingen vært god på starten av året, men i år har vi ikke sett noen «januareffekt», sier Opstad.

- Nærmer oss slutten På finansmarkedet har 2016 fortsatt i samme spor som 2015 avsluttet, og hver eneste dag preges nyhetene av børser som stuper mot nye høyder, oljepriser som synker med rekordfart og blodrøde tall.

Opstad mener dagens børsfall er i tråd med en korreksjon (et kursfall på minst 10 prosent over en kort tidsperiode, red.anm.) som startet rundt årsskiftet. Han er ikke nevneverdig bekymret for at børsen skal fortsette å falle.

- Det er ingen eksakt vitenskap, men vi tror vi opplever en korreksjon og da tilsier historien at markedet henter seg tilbake helt eller delvis i løpet av 1-2 måneder. Vi tror med andre ord ikke at vi er inne i et finanskrisescenario hvor det vil fortsette å falle betydelig.

Opstad mener vi nærmer oss slutten på nedgangsperioden vi er inne i.

- Fra august til september i fjor falt Oslo Børs 17,5 prosent, men var tilbake på tidligere nivå innen november. Så langt i år har vi falt 16 prosent. Om jeg må komme med en spådom vil jeg si at markedet stabiliserer seg i løpet av denne uka og neste, sier han. 

Flere norske aksjestrateger har i dag gått ut og advart mot å selge. 

- Vi anbefaler ikke å selge nå. Å selge når alle andre selger er som regel en dårlig idé. Rådet som allikevel alltid går igjen er at man må ha et mål med måten man sparer på, og tilpasse investeringer og risikoprofil til det man ønsker å oppnå, forteller Opstad.

Spår global kollaps Dagbladet skrev tidligere onsdag om Albert Edwards, strateg for den franske storbanken Société Générale, som er overbevist om at vi er på full fart i retning en ny global finanskrise som vil bli enda verre enn den vi så i 2008.

I forrige uke holdt han et foredrag der han forklarte hvorfor vi kan vente oss en tilsvarende nedgangsperiode. En periode som vil merkes over hele verden.

- Det kommer til å bli stygt. Veldig stygt, sier Edwards. 

Først og fremst begrunner han det med ustabilheter i finanssystemet, og at disse vil føre til en global kollaps. Det skriver Business Insider.

- Han er en høyt rangert og dyktig strateg hos Société Générale. Han er underholdende, men samtidig kjent som den mest negative strategen globalt. Folk har en tendens til å høre mer på han i dårlige tider enn i gode, sier Opstad. 

«Kommer til å gå fryktelig galt» Edwards er, som Opstad nevner, ikke kjent for å være veldig optimistisk i sine spådommer for verdensøkonomien. Likevel treffer han, og resten av analytikerne i Société Générale, skremmende ofte.

De har blitt rangert som de beste globale strategene hvert eneste år siden 2007.

- Min rolle i det hele er å ta et skritt tilbake fra den overdrevne optimismen som bygger seg opp i markedet og si: «Dette er feil. Dette kommer til å gå fryktelig galt», sa 53-åringen til Bloomberg i fjor høst.

Opstad deler ikke Edwards' syn på at verden nå står på randen av en ny finanskrise. 

- Det vestlige banksystemet har blitt rustet opp betydelig etter finanskrisen i 2008. Banksystemet er mye tryggere i dag, enn hva det var den gang. Det er riktignok mange som har en berettiget frykt for den finansielle stabiliteten i Kina. Vi har ikke et postivt syn på det som skjer der, men tegner ikke noe dommedagsbilde, forteller han.

TROR IKKE PÅ KRISE: - Dagen i dag var ikke noe hyggelig, sier aksjesjef Alexander Opstad i DNB Markets til Dagbladet. Han mener likevel at det er usannsynlig at vi står på randen av en ny finanskrise. Foto: DNB
TROR IKKE PÅ KRISE: - Dagen i dag var ikke noe hyggelig, sier aksjesjef Alexander Opstad i DNB Markets til Dagbladet. Han mener likevel at det er usannsynlig at vi står på randen av en ny finanskrise. Foto: DNB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer