DnB-sjef sparket på dagen

Styret i Den norske Bank har gitt konsernsjef Finn A. Hvistendahl sparken. Han blir erstattet av visekonsernsjef og «Wonderboy» Svein Aaser i Nycomed Amersham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Styret i banken har funnet at DnB er tjent med skifte av konsernsjef. DnB har på denne bakgrunn bedt Hvistendahl om å fratre som konsernsjef. Hvistendahl har sagt seg villig til dette, melder banken i en pressemelding.

Svein Aaser overtar etter Finn A. Hvistendahl som slutter 30. juni.

Ville ikke slutte

- Det kom litt overraskende. Jeg hadde tenkt å fortsette, men når forutsetningene for dette ikke ligger til rette for det, er det bare å ta konsekvensene av dette, sier Finn A. Hvistendahl.

Han føler seg ikke motarbeidet av styrets formann Gerhard Heiberg.

- Vi har hatt et godt samarbeidsforhold fram til nå, men jeg må legge til grunn av styret nå ønsker et skifte, sier Hvistendahl.

Hvistendahl skulle egentlig ha fortsatt i tre og et halvt år til - fram til fylte 60 år.

En av sine egne

DnB-styret trengte ikke å gå langt for å finne en ny konsernsjef. Den tidligere NHO-presidenten Svein Aaser har nemlig vært nestformann i DnBs styre og var i åtte år medlem av bankens representantskap.

- Jeg er full av ærefrykt. Jeg tar over en bank som er i god drift og som står i en ny fase på mange måter. Det er hele tiden strukturendringer i både inn- og utland, sier Aaser.

Han sier at han er åpen for å eventuelt fusjonere DnB med andre banker eller forsikringsselskap.

- Jeg er åpen for å se på de alternative muligheter for å bringe aksjonærverdier opp til et best mulig nivå på vegne av bankens aksjonærer. Samtidig som vi tar vare på bankens drift, slik at de ansatte føler trygghet, sier Aaser.

Ulike

Det er en svært ulik person DnB nå får i sjefstolen. Mens Hvistendahl har en noe lavmælt og forsiktig framtoning, er Aaser kjent som en av næringslivets «wonderboy»s. Han fikk i fjor en lønn i Nycomed Amersham som tilsvarer 3,6 millioner kroner, og tok ut en lønnsøkning på nesten 100 prosent. Det står i sterk kontrast til Hvistendahl som nøyde seg med nullvekst.

Det er allerede utallige spekulasjoner over hvorfor Hvistendahl måtte gå i dag, men det er klart at han er leder i en bransje med store omveldninger.

I helgen fridde Kredittkassen igjen til Storebrand, og utlandske banker har uttrykt stor interesse for det norske bank og forsikringsmarkedet. Flere har derfor ønsket en mer offensiv sjef i DnB.

Har fusjonert før

Aaser har erfaring fra internasjonale fusjoner fra tidligere. Som administrerende direktør i Hafslund Nycomed slet han med store kostnader, og søkte derfor etter partnere for det norske selskapet. Han lyktes til slutt å få til en fusjon med Amersham.

Om det er denne erfaringen Hvistendahl manglet er det for tidlig å si noe om.NTB

«WONDERBOY»: Svein Aaser tar over som ny toppsjef i Norges største bank fra 1. juli 1998.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer