Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNB-sjefen: - Et av de beste kvartalsresultatene noensinne

DNB klarten nesten å innfri analytikernes spådommer for 3. kvartal.

Rune Bjerke: Legger frem et nytt milliardresultat for DNB. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Rune Bjerke: Legger frem et nytt milliardresultat for DNB. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): DNB melder om et resultat etter skatt på 6.363 millioner kroner i 3. kvartal 2015, mot 5.620 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat på 6.395 millioner kroner.

Straffes på børsen DNB straffes hardt på Oslo Børs. Snart to timer etter at handelen tok til stuper aksjen 4,78 prosent til 109,60 kroner. Aksjen troner på toppen av omsetningstoppen etter at aksjer for 328 millioner kroner har byttet eier.

Resultat per aksje ble 3,83 kroner, mot 3,45 kroner ved samme korsvei i fjor. Forventningen var 3,93 kroner.

Resultatet før skatt ble 8.514 millioner kroner, sammenlignet med 7.456 millioner kroner i fjor og ventet 8.585 millioner kroner.

Håver inn Driftsresultat før nedskrivninger og skatt ble 8.125 millioner kroner, mot 7.626 millioner kroner året før.

Renteinntektene endte på 8.981 millioner kroner, mot 8.228 millioner kroner i fjor og forventninger på 8.859 millioner kroner.

Driftsinntektene beløp seg til 13.444 millioner kroner, sammenlignet med 12.788 millioner kroner i 3. kvartal 2014. Forhåndstipset lød på 13.601 millioner kroner.

Fornøyd - Dette er et av de beste kvartalsresultatene noensinne, og da må vi være fornøyde. Tallene viser at det fortsatt er vekst i norsk økonomi, selv om mange selskaper knyttet til oljeindustrien har en utfordrende situasjon. Jeg er også godt fornøyd med at kundetilfredsheten fortsetter å øke, sier konsernsjef Rune Bjerke i en kommentar.

Utlån Friske utlån økte med 10,0 prosent i snitt og innskuddsvolumene med 12,6 prosent fra 3. kvartal 2014. Den svakere norske kronekursen bidro til denne volumveksten, melder banken.

Utlånsmarginene gikk litt ned i kvartalet, mens innskuddsmarginene gikk opp. Volumvektet rentemargin var uendret sammenlignet med 3. kvartal 2014.

Økte nedskrivninger De ordinære driftskostnadene var på linje med tredje kvartal 2014. I 3. kvartal var det tilbakeføringer på nedskrivninger på 392 millioner kroner, skriver selskapet i meldingen.

I slutten av september inngikk DNB en avtale med Lindorff Capital AS om salg av porteføljer med misligholdte lån. Korrigert for denne transaksjonen var nedskrivninger i kvartalet 675 millioner kroner, sammenlignet med 183 millioner i 3. kvartal 2014.

De største nedskrivningene på enkeltengasjementer var knyttet til gruvesektoren og shipping. Samlede nedskrivninger i 3. kvartal lå ifølge DNB likevel lavere enn et normalisert langsiktig nivå.

Øker kjernekapitalen Ren kjernekapitaldekning, inkludert 50 prosent av delårsresultatet, økte fra 12,6 prosent ved utgangen av 3. kvartal 2014, til 13,1 prosent. Forutsatt uforandret utbytte fra 2014 (30 prosent) var ren kjernekapitaldekning 13,4 prosent.

- DNB er en av verdens sikreste banker, og vi fortsetter å bygge mer kjernekapital i tråd med myndig­hetenes krav. Vi følger planen vi har lagt for å komme i mål, slik at vi kan normalisere utbyttet så raskt som mulig, sier Bjerke.

Avklaring rundt Pilar2 Finanstilsynet har ferdigstilt evalueringen av DNB-konsernets kapitalvurderingsprosess, SREP, for 2015, skriver selskapet i en egen melding. "Pilar 2-kravet for DNB Bank, DNB Bank-konsernet og DNB-konsernet er på 1,5 prosent av risikovektet volum. Pilar 2-kravene er knyttet til risikofaktorer som ikke er dekket i Pilar 1 og må dekkesav ren kjernekapital. Pillar 2-kravet kommer i tillegg til minimumskravene og bufferkravene i Pilar 1", skriver DNB.

Kravet til ren kjernekapital vil dermed være 13,5 prosent ved utgangen av 2015. Som følge av økte bufferkrav i 2016 vil kravet til ren kjernekapital være 15,0 prosent ved utgangen av 2016, og kravet vil bli justert ved eventuelle fremtidige endringer i Pilar 2-påslaget eller bufferkravene.

"DNB vil oppfylle kravet ved hjelp av tilbakeholdt resultat, dynamisk balansestyring og økte kapitaleffektiviseringstiltak. Ytterligere informasjon vil bli gitt på DNBs kapitalmarkedsdag 25. november", skriver selskapet.

Uendret utbyttepolitikk DNB påpeker at deres utbyttepolitikk er uendret, og at ambisjonen er å ha en utdelingsgrad på minst 50 prosent når kapitaldekningskravet er nådd. Utbyttet for 2015 forventes å ligge omtrent på nivå med 2014.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!