DNB-sjefen er bekymret

- Jeg tror at det å ha 18 økonomier som er uenige om finanspolitikk og om tempoet i strukturelle reformer, gjør at det er ekstremt vanskelig, sier DNB-sjef Rune Bjerke.

ØKONOMI: DNB-sjef Rune Bjerke er bekymret over flere ting i Europa. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen
ØKONOMI: DNB-sjef Rune Bjerke er bekymret over flere ting i Europa. Foto: Ivan Kverme / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Eurosonen kom ett hakk nærmere deflasjon i august: Inflasjonen sank til 0,3 prosent fra 0,4 prosent i juli. Det er ellevte måned på rad under 1 prosent, skriver Finansavisen i dag.

Inflasjonsmålet til Den europeiske sentralbanken (ESB) ligger til sammenligning på rett i underkant av 2 prosent.

ESB-sjef Mario Draghi sa sist uke at inflasjonsforventningene i eurosonen falt i august, og at ESB ville gjøre mer ved behov. Dermed økte forventningene om kvantitative lettelser (QE) i eurosonen på ny.

Bekymret Bjerke - Det er mange problemer med Europa. Jeg tror at det å ha 18 økonomier som er uenige om finanspolitikk og om tempoet i strukturelle reformer, gjør at det er ekstremt vanskelig. Jeg tror at de strukturelle reformene i enkelte europeiske land holder et altfor lavt tempo i forhold til andre. Det er særlig Italia og Frankrike som bekymrer, sier Rune Bjerke til avisen.

Kjerneproblemene er manglende integrering, manglende harmonisering, og manglende strukturelle forandringer, mener Bjerke.

- Frankrike vokser ikke, Italia har hatt negativ vekst i første halvår. Sammen representerer de 40 prosent av eurosonens økonomi. Med Tyskland, som representerer 32 prosent av eurosonen, kan man se at de tre viktigste økonomiene i eurosonen ikke vokser, sier han.

Han peker også på at globaliseringen mister farten og at det bygges barrierer i stedet for å rive dem ned.

Det motsatte skjer - Se på det europeiske prosjektet med frie strømmer av varer og tjenester og human capital. Hva er der som skjer i dag? Faktisk er det det motsatte av ambisjonen. Ideen var god, men virkeligheten er annerledes. Etter finanskrisen er kapitalstrømmene mellom landene ned 60 prosent, sier han.

På toppen kommer konflikten om Ukraina.

- I dag har man en geopolitisk trussel i Europa som er massiv, sier Bjerke og peker på at 1 prosent av tysk BNP er handel med Russland.

Han er urolig for at en eskalering av konflikten i Ukraina kan få veldig skumle følger og at man allerede ser det har fått en effekt på Finland og spesielt Baltikum, som opplever negativ vekst.

- Det har også vært litt effekt i Norge, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Spetalen tredoblet pengene på to timer
Bygger milliardeventyr på Sørlandet
- Beste august på 14 år