Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DnB-sjefen fikk 500 000 i bonus

DnB-sjef Svein Aaser har grunn til å smile. Hans «ekstraordinære innsats» i banken er belønnet med en halv million i bonus. I tillegg har han fått et lønns-hopp på 6,9 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er representantskapet i DnB som har funnet Aaser verdig til bonusen på 533000 kroner. Av notene til DnBs regnskap for 2002 framgår det at bonusen utbetales på bakgrunn av DnBs resultater året før. 2001 var det beste året i bankens historie. I begrunnelsen fra representantskapet karakteriseres Svein Aasers innsats som «ekstraordinært god og langt utover det som kan forventes».

Også lønnshopp

DnB hadde i 2001 et overskudd etter skatt på 4,1 milliarder kroner. Og det er ikke bare bonusen den mektige banksjefen kan glede seg over. Også den ordinære lønna er betydelig oppjustert. Sommeren 2001 var Svein Aasers årslønn 2,9 millioner kroner. Sommeren etter ble den oppjustert til 3,1 millioner, framgår det av regnskapet. Differansen på friske 200000 kroner utgjør en lønnsøkning på 6,9 prosent. Ikke verst for sjefen i en bank som eies med 47 prosent av den norske staten.

- Uheldig

Regjeringen, LO, NHO og opposisjonen på Stortinget har manet til et moderat lønnsoppgjør denne våren. Både SV og Ap reagerer kraftig på Aasers lønnsvekst, og tror den vanskeliggjør moderasjonslinja. - Svært uheldig at egen grådighet og lommebok betyr mer enn det signalet som sendes ut til vanlige arbeidstakere, mener Øystein Djupedal, SVs finanspolitiske talsmann. SV vil umiddelbart ta saken opp med finansminister Per-Kristian Foss. - Staten har store eierandeler i DnB og kan diktere hvordan dette skal foregå, sier Djupedal. - Bonus er en del av lønna, og slike tillegg undergraver muligheten for et moderat lønnsoppgjør. Det er vanskelig å få vanlige lønnsmottakere til å vise moderasjon hvis ikke ledere som i utgangspunktet har høye lønninger gjør det, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Taus Gabrielsen

I januar gikk næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) hardt ut mot økte lederlønninger og sa han var rede til å sparke de styrene som ikke følger signalene. - Jeg kommer til å følge meget nøye med på hva de selskapene som staten har store eierandeler i gjør med lederlønningene utover våren, sa næringsministeren til TV 2. I går ville han ikke kommentere Aasers lønnshopp. - Nå må Gabrielsen redegjøre for hva han har ment og hva han vil gjøre, sier Ap-leder Stoltenberg.

God pensjon

Ifølge Aasers ansettelsesbetingelser har han krav på tre års lønn dersom ansettelsesforholdet opphører før han fyller 60 år. Hvis han velger å fratre ved fylte 60 år, han er i dag 56, vil han få pensjon tilsvarende 100 prosent lønn det første året. For hvert av de neste tre åra vil summen bli redusert med ti prosentpoeng. Ifølge regnskapet utgjorde DnBs kostnad i forbindelse med konsernsjefens pensjonsordning 1,9 millioner kroner for 2002. Arne Skauge i Finansnæringens Hovedorganisasjon mener Aasers lønn er en sak mellom ham og DnBs styre. - Men som ledd i en politisk økonomidiskusjon er slike ting alltid et vanskelig tema, sier Skauge.

FEIT BONUS: DnB-sjef Svein Aaser er blitt feitt belønnet med bonus og lønnshopp. Her kommer han smilende ut av DnB-hovedkvarteret. Er han på vei til nærmeste minibank for å sjekke saldoen?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling