- DnB Storebrand kan bli kjøpt opp

SVs Øystein Djupedal mener at storfusjonen mellom DnB og Storebrand gjør selskapet mer attraktivt for utenlandske oppkjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikerne støtter storfusjonen mellom DnB og Storebrand fordi den skal sikre nasjonalt eierskap. Resultatet kan bli det motsatte.

- Vi vet med sikkerhet at at vekstsyken har ridd det utenlandske markedet i lang tid. Det er ikke noe evighetsstempel på denne fusjonen. Fusjonen har definitivt gjort selskapet mer interessant for utenlandske oppkjøp.

Dette sier Sosialistisk Venstrepartis nestleder og finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal til Klassekampen. Selv om DnB Storebrand etter storfusjonen nå er Nordens største finansinstitusjon, er selskapet lite i europeisk sammenheng.

- For selskaper som Deutsche Bank er et oppkjøp av av DnB Storebrand en formiddagsøkt, sier Djupedal.

Selskapets kapitalforvaltning som er relativt høy i forhold til markedsverdien, gjør det lukrativt for oppkjøp.

I tillegg står det norske lovverket som er bygd opp for å beskytte mot oppkjøp, i fare for å bli bygd ned. EØS-lovverket mener at det norske lovverket strider mot EØS-avtalens frie konkurranse. Norge kan bli tvunget til å endre lovverket, og dermed kan DnB Storebrand bli åpent for oppkjøp.

Dersom lovverket blir endret vil det neppe finnes noen norske aktører med kapital nok til å kjøpe selskapet. Ifølge Djupedal er det eneste som kan hindre utenlandsk oppkjøp at statlig eierandel på 34 prosent fortsatt sikres.

- Vi må sørge for en trygg statlig andel fordi det er viktig for en nasjon å ha et nasjonalt basert bankvesen, sier Djupedal til Klassekampen.

Konserndirektør Jarl Veggan i DnB mener også at høyt statlig eierskap er viktig for å sikre framtidig nasjonalt eierskap.

- Det gjør at selskapet er trygt forankret i Norge, sier Veggan som ikke frykter forsøk på utenlandsk oppkjøp.

ADVARER: SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal mener storfusjonen DnB Storebrand er sårbar for utenlandske oppkjøp.