DnB storkjøpte Telenor-aksjer

DnB Markets har kjøpt 50 millioner Telenor-aksjer i dag. Det var Dnb Markets som stod for salget av aksjene før børsnoteringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grunnen til DnB Markets storkjøp av Telenor-aksjer var ifølge NRK å hindre ytterligere kursfall. Telenor-sjef Tormod Hermansen bekreftet kjøpet på TV 2s «Tabloid» og hevdet at det er helt vanlig for tilretteleggere å prøve å stabilisere markedet ved børsintroduksjon. DnB Markets var en av tilretteleggerne av Telenor-aksjesalget før børsintroduksjonen.

- DnB Markets er et stort meklerforetak og et av emisjonshusene i kapitalutvidelsene. De kjøper for institusjonene eller så er det støttekjøp, sier en uforbauset sjefsmegler Peter Warren i Finansbanken til NTB.

Telenor-aksjen ble introdusert på Oslo-børs i dag tidlig, og på to minutter ble det solgt aksjer for en halv milliard kroner. I løpet av dagen omsattes det totalt 82,6 millioner aksjer. Det betyr at fem prosent av Telenor-aksjene byttet eier, til en verdi av 3,3 milliarder kroner. Da børsen stengte stod kursen i 40 kroner.

På Nasdaq med tv-show

I dag ble også Telenor-aksjene notert på Nasdaq-børsen i New York. Klokka 15.30 norsk tid ble Hermansen og Telenor ønsket velkommen av Nasdaqs visepresident John Tognino. Det hele ble vist på direkte på storskjerm på Times Square i New York. Tele-Tormod satt i tv-studio i Norge og holdt en liten tale. Det hele var over på et par minutter. Ren rutine for Nasdaq-tv, som ifølge NTB har over 200 overføringer hver dag.

Til tross for tv-show har ikke Telenor-aksjen gått særlig bra på teknologitunge Nasdaq. Etter et kursfall på over sju prosent ligger nå prisen på rundt 38 kroner pr. aksje. Den ble notert for 42 kroner.

Svensk skadefryd

Så langt i dag har det ikke vært noe stort internasjonalt oppstyr rundt børsintroduksjonen av Telenor. Selskapet er da heller ikke en internasjonal tungvekter, men regnes som er spiller på regionalt nivå.

- Det er litt interesse for Telenor og bankene, men nok en gang har vi sett et løp hvor IT og telekom går tomme for damp, noe som viser at investorene fortsatt er forsiktige i disse sektorene. Vårt syn er at trenden fortsatt er nedadgående, sa Europa-strateg David i BNP Paribas til nyhetsbyrået Reuters i formiddag.

Men i Sverige er får skadefryden fritt utløp. «Trist dag for Telenor» skriver Dagens Industri, mens Expressen skriver at Telenor-aksjen går på billigsalg, og slår fast at «nordmennenes teleflir er blåst bort».

En rekke svenske IT-selskaper har på grunn av det råtne markedet valgt å utsette sine planlagte Nasdaq-noteringer. Det siste året er det bare Tele1 Europe som har valgt å gjennomføre den omfattende prosessen, og har de siste tre månedene sett en kursnedgang på hele femti prosent. Nå retter overvåkningsenheten ved Stockholms-børsen kritikk mot teleselskapet, skriver Dagens Næringsliv.

- Dersom det var et markedsføringsgrep får å løfte kursen er det ikke bra, sier Hans Edenhammar på Stockholms-børsen til Dagens Industri.

<B>PÅ BØRS I USA:</B> Telenor ble notert på Nasdaq klokka 15.30 norsk tid i dag.
TALE</B> Tele-Tormod holdt tale på storskjerm på Times Square.