AKSJER: Eirik T. Hauge, tradingsjef i DNB Wealth Management, handler stadig mer utenom ordinære børser. Foto: Iván Kverme
AKSJER: Eirik T. Hauge, tradingsjef i DNB Wealth Management, handler stadig mer utenom ordinære børser. Foto: Iván KvermeVis mer

DNB styrer unna børsene hvor robotene styrer

Handler mindre på børs og stadig mer i «Dark Pools».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): DNB Wealth Management handler i gjennomsnitt norske og utenlandske aksjer for én milliard kroner om dagen. For å skaffe best mulig kurs, og unngå å bli utnyttet av hyperaktive aksjeroboter, går bare 25 prosent av aksjehandelene på de tradisjonelle børsene som Oslo Børs, London Stock Exchange og NYSE, skriver Finansavisen i dag.

60 prosent Oslo Børs I Europa er DNBs andel på de vanlige børsene nede i 19 prosent. Til sammenligning har for eksempel Oslo Børs en markedsandel i norske aksjer på rett i underkant av 60 prosent.

- Vi bruker de vanlige børsene mindre enn mange andre. Vi har ordre som er store i forhold til dagsvolumet på børsene, så da bruker vi ofte det vi omtaler som likviditetssøkende algoritmer, som ofte går i «Dark Pools», sier Hauge til Finansavisen.

Det betyr at DNB i økende grad handler utenom børs, på markedsplasser der kursene ikke nødvendigvis flyttes av store handler, slik som ofte er tilfellet på de ordinære børsene. I tillegg slipper man at robotene forstyrrer ordebildet og de som handler kan være anonyme.

- Hovedgrunnen til at vi går i Dark Pools er at man møter aktører som en selv. Men siden det er høyfrekvens-aktivitet også i Dark Pools, må man være forsiktig der også, sier han videre.

Høyere kostnader på børs Siste rest av ordren blir som regel kjøpt på de tradisjonelle børsene. Der blir også tradingskostnaden som regel høyest.

DNBs egen statistikk viser at deres tradingkostnader er høyere i USA enn i Europa, og den åpenbare grunnen er at USA har en høyere andel av høyfrekvenshandel enn i Europa.

Flere nyheter - Rosneft skal ikke opp til 50 prosent på kort sikt
Afrique Energie kjøper stort i Panoro Energy
Vellykket førsteleveranse av gass fra Duhok