Snuoperasjon:  Adm. direktør Stian Simonsen i Notabene har en utfordring i å snu selskapet til plussresultater. Foto: Eivind Yggeseth/FA
Snuoperasjon: Adm. direktør Stian Simonsen i Notabene har en utfordring i å snu selskapet til plussresultater. Foto: Eivind Yggeseth/FAVis mer

DNB tok over eierskapet - tapet ble tidoblet

Etter å ha gått konkurs i 2013, ble underskuddet tidoblet i 2014. Snuoperasjonen i DNB-eide Notabene trakk ut i tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Folk flest vil ha de kjente forfatterne og bestselgerne, det er dem folk spør etter, sier adm. direktør Stian Simonsen i Notabene til Finansavisen.

Høstens nylanseringer tårner seg opp omkring ham hos Notabene på Storo senter i Oslo. Selv har han hittil hatt et knapt halvår på å snu selskapet, og gjøre det til en bestselger.

- 2014 startet dårligere for Notabene enn året før, sier han til Finansavisen.

Det var det kanskje få som hadde forventet. Bokhandlerkjeden startet året 2013 med å gå konkurs. Etter 27 år som viktigste bankforbindelse og største kreditor, overtok DNB selskapet. 4. januar 2013 ble Nye Notabene stiftet. Fem dager senere kjøpte og videreførte selskapet driften av 110 butikker fra konkursboet.

Dermed begynte et nytt katastrofeår for bokhandlerkjeden, og det passet DNB dårlig. Nye Notabene er et av flere selskaper banken vil selge for å øke kapitaldekningen.

Nye Notabene tapte 2,3 millioner kroner på driften i 2013, men underskuddet ble ti ganger så stort i fjor, skriver Finansavisen.

- Kjedelig å røre stillinger Simonsen kom inn som leder i selskapet i april i år.

- Vi har endret på veldig mye, fra hvilke varer vi skal satse på, til hvordan vi skal markedsføre oss, og hvordan vi driver butikkene våre. Det har handlet om basic drift, for det meste.

I tillegg har det handlet om kostnader.

- Vi har gått gjennom hele kostnadsbasen og kuttet på de fleste områdene, hvilket har gitt effekter på kort og lang sikt. Vi har tilpasset bemanning, reforhandlet med leverandørene, og sett nærmere på blant annet IT-løsninger, sier han til Finansavisen.

- Det kjedeligste er å måtte røre ved folks stillinger, men kunden får ikke nødvendigvis bedre service av at det er mange på jobb.

Fordi siste kuttrunde fortsatt ikke er overstått, vil ikke Simonsen tallfeste hvor mange som har måttet gå. Så langt har imidlertid endringene gitt resultater.

- Vi ligger godt an til å få et positivt EBITDA-resultat i år. Omsetningen er høyere enn fjoråret pr. september, og bunnlinjen er forbedret med 18 millioner kroner, sier Simonsen til Finansavisen.

Flere nyheter DNB Markets ser aksjer opp 30-40 prosent
DNB Markets tror svak vekst kan være varig
DNB Markets anbefaler kjøp av ni aksjer