Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at Norges Bank setter ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til historisk lave 1 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjorde torsdag at Norges Bank setter ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til historisk lave 1 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

DNB tror rentekuttet kan gjøre boligene enda dyrere

- Ikke ønskelig i dagens situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sentralbankens rentekutt vil føre til høyere boligpriser, noe som ikke er ønskelig i dagens situasjon, mener DNB Markets.

Sentralbanksjef Øystein Olsen kuttet torsdag Norges Banks styringsrente til bankene til historisk lave 1 prosent. Kuttet skal stimulere en svak økonomi og styrke norsk næringsliv.

Boligkjøpere må på sin side regne med at de trenger enda større lån som følge av rentekuttet, mens de som selger boliger kan innkassere større gevinst.

- Nedgangen vil øke boligprisene med 1 prosent. Det er ikke ønskelig i dagens situasjon, bare dager etter regjeringens tiltak for å dempe boligprisutviklingen, sier DNB Markets' sjeføkonom Øystein Dørum til Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets er enig.

- Renten er et veldig, veldig sterkt virkemiddel på boligmarkedet og vil nok dominere over at man øker den motsykliske bufferen og dominere over at man strammet litt inn på egen kapitalkrav, sier Juel.

- Man gjør én ting med den ene hånden og så gjør man noe annet med den andre hånden, legger Juel til.

I tillegg til at boligprisene er ventet å øke som følge av rentekuttet, ga Olsens beslutning torsdag umiddelbar virkning på kronekursen. Den norske valutaen falt med nærmere 1 prosent i verdi, noe som gjør det dyrere for dem som skal til utlandet på ferie i sommer.

Folk må venne seg til valutakurser på dagens nivå, sa forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB torsdag.

- Det er vel heller sånn at krona har vært uvanlig sterk, og at vi nå er mer på et normalnivå. Så dette kan folk like gjerne venne seg til, sa han.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer