Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DNB tryner på børs - så mye kan det bli i utbytte

Oljepris og egenkapitalkrav har gitt DNB en tung høst på Oslo Børs.

Salgspress: Tungvekteren DNB, med konsernsjef Rune Bjerke i spissen, har falt markert på Oslo Børs denne høsten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Salgspress: Tungvekteren DNB, med konsernsjef Rune Bjerke i spissen, har falt markert på Oslo Børs denne høsten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Svekket oljepris og Finanstilsynets innstramninger har ført til at aksjonærene i DNB har tapt over 50 milliarder kroner siden toppen i april, skriver Finansavisen.

- DNB kursen har vært tett korrelert med utviklingen i OBX-indeksen gjennom året og frem til starten av oktober, da banken presenterte resultatet for tredje kvartal. Resultatet var bra, men bankens ledelse fortalte samtidig at de hadde fått meddelt pilar 2-krav fra Finanstilsynet, sier bankanalytiker i SEB, Christoffer Adams, til avisen.

Gikk på smell På rapporteringsdagen i høst lå DNB-aksjen an til et fall på vel 7 prosent. Aksjemarkedet fikk imidlertid sjokk, da konsernsjef Rune Bjerke fortalte om Finanstilsynets pilar 2-forventning.

Minimums- og bufferkrav sier nemlig at DNB må holde minst 13,5 prosent i ren kjernekapital fra neste sommer. I tillegg kommer pilar 2-tillegget på 1,5 prosentpoeng.

- Pilar 2-kravet er høyere enn markedet ventet, noe som begrenser DNB?s vekst og ubyttekapasitet, sier Adams til avisen.

Under kapitalmarkedsdagen fortalte Bjerke at ledelse og styret også ønsker en egen tilleggsbuffer. Det endelige kapitalmålet heter nå at egenkapitalen skal utgjøre 15,5 prosent av den risikovektede balansen i 2017.

Oljeprisen Mens nyheten om pilar 2-tillegg bør være inkludert i dagens kurser, har oljeprisen ifølge avisen tatt over som presset på kursen.

- I det korte bildet tror vi aksjekursen vil påvirkes i stor grad av oljeprisen og utlendingene er særlig avventende til utviklingen, sier analytiker i Arctic Securities, Joakim Svingen, som mener det er flere elementer som kan falle på plass i 2016.

- Fallet i oljeprisen skaper en usikkerhet blant investorer om hva som kan bli utlånstapene i banken. Vi må litt frem i tid for å få greie på tapsstørrelsene, påpeker han.

Svingen tror på et utbytte på omtrent 4 kroner for 2015. SEB-analytiker Adams holder en knapp på 4,40 kroner, men tror DNB vil ha kapasitet til å øke utbyttet til 6 kroner i 2016.

Flere nyheter: Frykter giganttap i offshore
DNB snakker kostnadsreduksjon og økt utbytte
510 vil bli trainee i DNB - direktørene griller søkerne

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media