DNB undersøker transaksjoner i omfattende hvitvaskingssak

Flere danske storbanker er dratt inn i en omfattende hvitvaskingssak med utgangspunkt i Moldova. DNB i Norge undersøker nå flere transaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– DNB er forelagt en liste med noen få transaksjoner i en kort periode høsten 2013 via vår litauiske datterbank, og vi undersøker nå dette. Beløpet det er snakk om, er i denne sammenhengen lite, og det er ikke dokumentert at de konkrete transaksjonene dreier seg om hvitvasking, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til NTB.

Den danske avisen Berlingske skrev mandag at milliarder av kroner, som ifølge myndighetene i flere land stammer fra kriminell virksomhet, over flere år er blitt overført fra Moldova til kontoer i Danske Bank og Nordea. Ifølge E24 mener myndighetene at pengene er kanalisert gjennom Moldinconbank i Moldova og Trasta Komercbanka i Latvia og videre til kontoer i en rekke store, internasjonale banker.

Også de svenske storbankene Swedbank og SEB er trukket inn i hvitvaskingssaken. Hos Handelsbanken, som også er nevnt, påpekes det imidlertid at de gjorde alt rett da de stanset 500.000 dollar som ble forsøkt kanalisert gjennom banken til kunder i Sverige og Finland i 2013.

The Global Laundromat

Berlingske Business har samarbeidet med en rekke medier over hele verden om prosjektet The Global Laundromat – på norsk "den globale myntvasken". Det er journalistorganisasjonen Organized Crime and Corruption Reporting Projects (OCCRP) og den russiske avisen Novaja Gazeta som har fått tilgang til rettsdokumenter og detaljerte bankdata og delt dette med andre medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer