– DNT jukser

Statnett: Aldri hatt planer om å bygge master i Geiranger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kommunikasjonssjef Tor Inge Akselsen i Statsnett reagerer kraftig på postkortene fra Den Norske Turistforening (DNT).

– Det er all grunn til å reagere på postkortene. De skaper inntrykk av at vi vil bygge kraftledninger i Geiranger, og det er ikke sant. Vi har ingen planer om å bygge i verdensarvområdet, seir Akselsen til Dagbladet.no

Mastene som eventuelt skal bygges, vil ligge mye lenger vest enn det som postkortene gir inntrykk av, og vil ikke kunne ses fra Geiranger sier Akselsen.

Han misliker også sterkt at postkortene viser gedigne master, og det ikke bare i Geiranger.

Monstermaster

– Den manipuleringen de har bedrevet her er misvisende. Ikke bare har vi ikke planer om å bygge alle stedene de har laget bilder fra, men i tillegg virker det som om vi har planer om å bygge monstermaster. Forslaget vårt går ut på å bygge master som vanlig.

Det vil si rundt 25 meter høye, ikke 45.

Han har likevel forståelse for at DNT reagerer på planene.

– Det er legitimt av DNT å reagere i forhold til den type virksomhet vi bedriver. Det vil føre til inngrep i naturen, som kan føles negative for mange. Men vi er kritiske til argumentene de bruker. Vi er interessert i en dialog med DNT, men det er vanskelig når de så til de grader jukser med fremstillingen.

Akselsen sier at det å legge ledningene i kabel under bakken heller ikke er så gunstig som det kan høres ut.

– Vi har gjort det noen få steder, men som regel blir det ikke gjort fordi det medfører svært store inngrep i naturen. Blant annet må store mengder fjell sprenges vekk og anleggsmaskiner må ha fremkommelighet for å legge ned de digre kablene som trengs.

Dyr nettleie

Dessuten et system med kabel under bakken forandre hvordan strømnettet er lagt opp i Norge. Det vil få konsekvenser for forbrukerne.

– Både private og næringsliv vil måtte betale langt mer for nettleia, og dermed er man inne på en annen politisk debatt.

Han sier også at et eventuelt svar på de to forslagene – det som dreier seg om utbyggingen i Geirangerområdet og det nordover på Vestlandet - tidligst kommer til høsten.

– Men høyst sannsynlig ender begge forslagene på bordet til Olje- og energiministeren, tror Akselsen.