Dø - myggjævler

Heidi Kvammen orker ikke mer. Rustet med propangass går hun til kamp mot den blodtørstige myggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er det myggen eller meg!

Det er ingen grunn til å tvile på at tobarnsmoren på Hønefoss mener alvor med truslene om å utslette hele myggbestanden i nabolaget, og hele Ringerike for den saks skyld. Heidi Kvammen finner seg ikke i å bli jaget hjemmefra av summende insekter med kvasse våpen.

Endelig er en myggmaskin på plass i hagen. Kvammen gikk for supermodellen med det frigjørende navnet «Liberty».

- Sånn som det er her nå, må vi lukke alle vinduer og være inne. Vi sitter i fengsel i vårt eget hus. Men nå er det nok. Myggen skal tas, sier Kvammen kampvillig og ser forventningsfullt på sitt nyinnkjøpte vidunder av en myggmaskin.

Kvammen er sterk i troen. Hun skal bli alle myggs skrekk. En mulig fangst på 12 000 mygg og knott i døgnet, høres forlokkende ut. Hele 11 000 kroner har det kostet henne å få myggmaskinen i hus, men det får så være.

Oppskrytt 

- Maskinen er oppskrytt. Det foreligger lite forskning, og resultatene er variable, sier landets mest kjente myggekspert, Reidar Mehl. Han er med på at maskinen fanger mye mygg. Jo mer mygg det er i området, jo mer fanger den.

- Jeg synes ikke den er effektiv nok i områder med store mengder mygg. Mehl forteller at han nå får klager i fleng fra folk som er invadert av mygg. På Romerike snakkes det om myggår.

FULL KRIG: - Jeg blir gal av myggen, sier tobarnsmoren Heidi Kvammen fra Hønefoss. Hun tar sikte på å utrydde hele bestanden i nabolaget. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
FULL KRIG: - Jeg blir gal av myggen, sier tobarnsmoren Heidi Kvammen fra Hønefoss. Hun tar sikte på å utrydde hele bestanden i nabolaget. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

- Hvor blir myggen mest plagsom denne sommeren?

- Jeg har ikke vært rundt omkring i år, så det er litt vanskelig å forutsi, sier insektforsker og pensjonist Reidar Mehl, som tidligere jobbet ved Folkehelseinstituttet.

Reiser bort

- Vi har pleid å være borte hele sommeren. Det er umulig å være hjemme med småbarn, forteller Heidi Kvammen. Ungene på sju og ni år synes det er ille med all myggen, ikke minst fordi de ikke kan være ute om ettermiddagen. Familien bor ved stillestående vann, ikke langt fra myggberyktede Helgelandsmoen. Allerede ved 17-tida tetner det til.

- Jeg blir gal av lyden, sier hun. En myggmaskin lik den Kvammen har kjøpt skal dekke et fire mål stort område.

Myggmaskinen er utviklet av det amerikanske forsvaret for å motvirke malariautbrudd hos soldater ute på oppdrag.

Fargeløs og luktfri 

Maskinen sprer en fargeløs og luktfri strøm av karbondioksid (CO²) som er det naturlige stoffet mennesker utånder. Lukta skal minne om den som blir utsondret fra menneskehud. Dette tiltrekker seg mygg, knott og andre stikkende insekter. Myggen blir så støvsugd rett inn i et nett.

Dø - myggjævler
OPPSKRYTT? Mange mener det er optimistisk å tro at en liten maskin kan utrydde mygg og knott i et område. Heidi har troen.
SVART SOM OLJE: Det er ikke små mengder mygg det dreier seg om. Folk snakker allerede om myggår.